21 napos próbaidőszak az új szokások kialakításához

21 napos próbaidőszak az új szokások kialakításához

  • Sumo

A szokásainkat nem egyszerű átalakítani, különösen akkor nem, ha már több éve, évtizede birtokoljuk őket. Nem egyszerű, azonban nem is lehetetlen. Sőt, lehetséges. Bárki képes megváltoztatni a szokásait, aki elegendő önfegyelemmel, elszántsággal és kitartással áll neki. Megváltoztatni egy új szokást pedig nem lehet máshogyan, mint, hogy valamivel helyettesítjük azt.  

Fotó: chanpipat / FreeDigitalPhotos.net

21 nap alatt képesek vagyunk elsajátítani egy új szokást. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az agyban kialakuljanak az új szokásminták, amelyek aztán automatizálódnak és a jellemünk részévé válnak. Egy tyúk is képes három hétig egy helyben ülni, vagyis szokásszerűen cselekedni, miközben a tojásait költi. Ha egy tyúk, aminek az agya rizsszem nagyságú, képes három hét alatt elsajátítani egy ilyen monoton szokást, akkor az embernek is lehetséges, ez teljesen egyértelmű.

Ám nem szabad elfelejteni, hogy ez alatt a 21 nap alatt kihívásokkal is szembesülünk majd. Mivel egy teljesen új szokás kialakításáról van szó, ezért több, mint valószínű, hogy hibázni is fogsz. Ezért is hívom én ezt a 21 napot próbaidőszaknak. Egy színházi darabot is többnyire 4-6 héten keresztül próbálnak, amíg az készen áll a bemutatóra. Szükség van ennyi időre ahhoz, hogy a színészek magabiztosan elsajátítsák a darabot. Ha ez alatt az idő alatt hibáznak, akkor sem adják fel, nem mondják azt, hogy ez nekik nem megy. Addig gyakorolják, amíg menni fog. Premierre pedig kész a csodálatos alakítás.

Ha kitartasz, három héten keresztül az új szokásaid mellett, meglátod majd, hogy érdemes volt dolgozni rajtuk. Amire szükséged van: gyakorlás, elszántság, önfegyelem, kitartás.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..