A boldogság mint célkitűzés

  • Sumo

Talán új autót szeretnél, szép lakást, jó egészséget? Mik a valódi céljaid? Ezekre a kérdésekre nagyon szivesen válaszolnak az emberek, és lelkesen mesélik el, hogy az a céljuk, hogy a Kanári szigeteken nyaraljanak, vagy, hogy megvehessék a legjobb minőségű öltönyt önmaguknak. Minden cél mögött a boldogság elérése áll. Mindent azért teszünk, hogy boldogabbá tegyen bennünket. Tedd fel magadban a következő kérdéseket és válaszolj rájuk őszintén: Miért akarsz új lakást magadnak? Miért szeretnél a kanári szigeteken nyaralni? Miért akarsz új kocsit venni magadnak?

Felhívom a figyelmed a miértekre. Az előbbi kérdések mindegyike úgy kezdődött, hogy miért? Bármit amit el akarsz érni az életben, ugyanaz a dolog hajtja. Ez a dolog pedig az, hogy elégedettebbb, és boldogabb legyél mint azelőtt. Ha új lakást akarsz venni, annak a valódi oka az, hogy szeretnél végre egy olyan otthonban élni, amelyet önként választasz ki. Az a tudat pedig, hogy a vágyott lakásban lakhatsz, elégedettséggel, és boldogsággal tölt el téged.Ha a Kanári szigeteken akarsz nyaralni annak is megvan a maga miértje. Érezni akarod a a nyári forróságot, sütkérezni a tengerparton, és érezni a szabadságot.Ez esetben a nyaralás a szabadság érzése utáni érzelmi szükségletedet elégíti ki. Minden döntésed érzelmi döntés. Azért döntesz így, vagy úgy, mert jól akarod érezni magad. Minden célod mögötti végcél az, hogy boldog és elégedett legyél.

Vizsgáld meg te is a saját miértjeidet. Sokan azt hiszik, hogy a pénzért dolgoznak. Próbáld ki a következőt! Kérdezd meg az egyik ismerősödet, hogy ő miért dolgozik? Erre ő majdnem biztos, hogy azt fogja felelni, hogy pénzre van szüksége, vagy egyszerűen hülyének néz a kérdés miatt. Miután válaszolt, kérdezd meg tőle, hogy teljesen biztos benne, hogy a pénzért dolgozik? Az illető el fog gondolkodni azon, hogy mi volt ez a kérdés. Lehet, hogy kissé hülyének fog nézni ezért, de ez ne zavarjon.  A kettőtök közül nem te vagy a hülye, hanem ő, akinek fogalma sincs arról, hogy miért dolgozik. Egyetértesz?

Ha valaki azt állítja, hogy a pénz megszerzése a cél, egyszerűen hazudik. Anélkül teszi ezt, hogy tudna róla. És pontosan emiatt a hazugság miatt él annyi boldogtalan ember a világon. Mindjárt elmagyarázom, hogy miért. A pénz önmagában nem ér semmit. Egy darab nyomtatott papír, semmi több. A pénzt azok a dolgok teszik értékessé amelyeket a felhasználásával megvehetsz. Pénzért veszed meg az ételt, a házadat, az autódat, a ruháidat a színházjegyet és valójában mindent amit csak szeretnél, hiszen a világon a szereteten és a hallhatatlanságon kívűl bármit meg tudsz venni a pénzedért.

Pontosan emiatt űldözi mindenki annyira a pénzt. Isten hozott a fogyasztói társadalomban. Költs minél többet! Ebben önmagában nincs is semmi probléma, abban az esetben, ha az ember megfelelően áll hozzá a pénzügyeihez. Aki egy kicsit is jobban belegondol az életébe, tudja azt, hogy a pénz csak eszköz, és valójában amiatt dolgozik, hogy hozzájuthasson azokhoz a dolgokhoz amelyekre vágyik. Ez az ember azt fogja válaszolni, hogy azért dolgozik, mert élelmiszerre van szüksége. Nem a pénzért dolgozik, hanem azokért a dolgokért amelyeket vásárol a segítségével. Az átlagemberek valójában azért dolgoznak, hogy ne haljanak éhen.  Amikor ezt elmagyarázod olyannak aki bevallása szerint a pénzért dolgozik, egyet fog érteni veled.

Azt mondja, hogy ez természetes, és ő is azért dolgozik, hogy megvehesse az életbemaradásához szükséges élelmiszereket. Ha ez így van, akkor miért válaszolja mégis azt, hogy ő a pénzért dolgozik? Ennek az az oka, hogy sokak szerint mindegy, hogy arra koncentrálnak-e, hogy pénzt keressenek, vagy azokra a dolgokra, amelyekhez hozzájuthatnak a pénz segítségével. Ezek az egyének nem gondolják, hogy kihatással van az életünkre az, hogy, hogyan állnakk lelkileg a pénzügyeikhez. Nem mindegy, hogy a pénz megszerzésére koncentrálunk, vagy azokra a dolgokra amelyeket a segítségével megvásárolhatunk. Nem mindegy, hogy minek tekintjük a pénzt, célnak, vagy eszköznek a céljaink megvalósításához.

Azok az emberek akik a pénzt mint cél látják maguk előtt, sokkal szürkébb, fásultabb életet élnek, mint azok akik a pénzt eszköznek tekintik, és a valódi miértjükre koncentrálnak. Aki azzal a gondolattal megy be a munkahelyére, hogy a pénzért meg kell szenvedni, és átvegetálja a napot, egy szikrányit sem nevezhető boldog embernek. Ennek az oka nyílvánvaló. A pénz önmagában nem nyújt elegendő motivációt. Legyen szó bármennyiről 10.000 forintról, vagy 1.000.000 forintról.

Teljesen mindegy. A tudatod a pénzt nem értékeli többre, mint ami valójában, színes nyomtatott papírnak. Ha őszinte vagy önmagadhoz, beláthatod, hogy a pénz nevű papírcsomóért dolgozni egész nap nem túl lelkesítő. Az agy képekkel dolgozik, és végtelenül reális. Ha lát egy darab papírt, mint esetünkben a pénzt, nem fogja értékelni. Pontosan úgy működik egy átlagos pénzhajhászat mintha valaki azt mondaná neked, hogy kapsz tíz darab köteg A4-es lapot, a nap végén, ha cserébe nyolc órát keményen dolgozol. Nem motiávál eléggé.

Pontosan emiatt utálják sokan a munkájukat. Lehet, hogy tudatosan nagy értéket tulajdonítasz a pénznek, viszont a tudatalattid nem értékeli sokra. Pontosan olyan mintha, A4-es lapokért cserében dolgoznának. Kérdezd meg magadtól azt, hogy tulajdonképpen miért is dolgozol? Mi a végcélja annak, amiért a pénzed keresed?

Az emberek zöme nem érti, hogy mi az oka annak, hogy boldogtalanok annak ellenére, hogy a karrierjük egyre magasabbra ível, és több millió forintot tesznek zsebre havonta. Hol marad tehát az igért boldogság? Erre egy elcsépelt, de annál bölcsebb szólással válaszolnék: A pénz nem boldogít.

Nagyon sokan előszeretettel vallják ezt, de valahogyan fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek. Azt állítják, hogy a pénz nem boldogít, miközben a boldogtalanságuk okát azzal magyarázzák, hogy nincs elég pénzük. Mindennap láthatunk embereket, akik megcáfolják saját magukat. Ha a pénz nem boldogít, akkor valójában miért boldogtalanok miatta? Ez egy nagyon jó kérdés.

Gyakorlatként írj egy listát magadnak azokról a dolgokról, amikért dolgozol. Igen jól sejted, nem a pénzre gondolok. Írd le, hogy mire költöd a fizetésedet. Emlékezz vissza, hogy legutóbb mit kezdtél vele. Kifizetted a háztartási költségeidet, úgymint a víz, villany, fűtés, telefon, internet. Ezen kívűl élelmiszereket is vásároltál, üzemanyagot a kocsidba, ruháhat és így tovább. Legközelebb amikor a pénz jut az eszedbe, tudatosan gondolj arra, hogy mire fogod költeni. Éld bele magad a helyzetbe.

Ahelyett, hogy zsörtölődnél amiatt, hogy keményen kell dolgoznod. Igen a pénzért keményen meg kell dolgozni, persze csak akkor, ha ezt fogadod el igazságként. Gondolj inkább arra, miközben elönt az unalom, és a pénz hallatán hányingered van, hogy mire fogod költeni. Képzeld el, hogy megveheted a gyerekednek azt a vagány cipőt amelyre vágyik a pénzedből.

Lásd magad előtt amint felcsillan a szeme, amint nem akarja levenni egész nap a lábáról, miközben majd kiugrik a bőréből örömében. Milyen érzést okozna neked, ha ilyen örömöt tudnál szerezni a gyermekednek? Fenséges ugye? Visszatértve a jelenbe, tudatosítsd magadban, hogy bár keményen dolgozol, de az az élmény, és boldogság amit a gyermekednek adhatsz megér minden árat.

Egy ilyen érzelmi játék után, hatalmas erőre fogsz szert tenni, és az a nyolc óra munkaidő is vidám érzésekkel fog eltelni. Tudod, hogy csak dolgoznod kell, és meg tudod venni a gyereked számára azt a bizonyos cipőt, amelyre már régóta vágyik. Ugye, hogy így már lelkesen mész dolgozni? Játszd el ezt a játékot más dolgokkal kapcsolatban is. Például azzal kapcsolatban, hogy tudatosítod magadban, hogy a munkád gyümölcse az lesz, hogy ki tudod fizetni a havi villanyszámládat.

Ez is elég motiváció nem? Munka közben tehát arra koncentrálj amit venni tudsz a pénzeden, és az élményen ami ennek következménye lesz. Észre fogod venni, hogy a pénzről alkotott véleményed meg fog változni. Ha eddig gyűlőlted a pénzt, mert kevés volt az életedben, ezután szeretni fogod. Az emberek többsége nem szereti a pénzt. Elégedetlenek a fizetésükkel, és csak akkor változnak pozitívra a pénzel kapcsolatos érzései, ha többet szereznek belőlük. Ezen a ponton igazán büszke lehetsz magadra, hiszen megtanultad szeretni azt a dolgot, amely sok ember szerint a gonoszság forrása.

Ha megbecsülöd azt a kevés pénzt is amid van, észre fogod venni, hogy sokkal boldogabb életet kezdesz el élni azoknál, akiknek már az okoz problémát, hogy mit kezdjenek azzal a sok pénzzel amivel rendelkeznek. Ha huzamos ideig fenntartod a pénzzel kapcsolatos pozitív érzéseidet, akkor észre fogod venni, hogy egyre több és több pénzt fogsz vonzani az életedbe.

A pénzt csak akkor tudod megszeretni, ha őszintén és tiszta szívvel tudsz örülni annak amit a segítségével meg tudsz venni. Ennek hiányában csak egy köteg papírdarab lesz. Se több, se kevesebb. Gondolj sokat azokra a dolgokra, amelyeket a jelenlegi jövedelmedből meg tudsz venni, legyen az akár a legkevesebb dolog is, éld bele magad milyen érzést okoz az neked.

Ezt a képet tartsd a tudatodban folyamatosan, és meglátod a pénz úgy fog hozzád vonzódni mint vasreszelékek a mágnes rúdhoz. A fent leírt példák természetesen vonatkoznak mindenre amit csak meg akarsz szerezni az életben. Találd meg te is saját magadban a hajtóerőt. Ez a hajtóerő pedig a személyes miértjeid lesznek.

Ne habozz feltenni önmagadtól megkérdezni, hogy miért is akarsz valamit csinálni. Ha eddig úgy érezted, hogy tudod, hogy mit akarsz csinálni, de valahogyan mégsem jutottál el odáig, hogy belefogj, akkor itt az ideje, felfedned a kérdéseidet azzal kapcsolatban, hogy téged mi hajt igazán.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“A boldogság mint célkitűzés” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. És mi van, ha nem hajt semmi? Ha egyedül élsz, ha a megélhetésért dolgozol, mi hajtson? Tudom, hogy nekem kéne megtalálni….de nem találom…

  2. Gondolkozz el rajta, hogy milyen tevékenység közben érzed jól magad. Ha ezt megtaláltad, próbálj kiszakadni a napi rutinból, és azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyeket tényleg szeretsz. Persze ennek lehetnek akadályai is, amelyet a gyakorlatban nem tudsz megvalósítani, ilyenkor használd a képzeletedet. A gondolataidat soha senki nem tudja elvenni és befolyásolni. Ha nem megy a gyakorlatban valami képzeld el, és máris jobb érzéseid lesznek. Az egész arról szól, hogy jól érezd magad. A lényeg az, hogy tégy meg mindent amit csak tudsz, ne hagyd magad lebeszélni.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..