A fal visszatartó ereje

  • Sumo

Miközben haladunk a célravezető úton, egyszer csak a semmiből leereszkedik elénk egy hatalmas betonfal, és nem enged minket tovább menni. Mit tesz ilyenkor egy átlagos ember? Megtapogatja a falat, meggyőződik róla, hogy az igenis erős és masszív, erős mint a beton és lehetetlen lebontani. Aztán úgy dönt, hogy visszafordul. Ha jobban megvizsgálod ezt a falat, akkor kiderül, hogy az anyaga nem beton, hanem egy sokkal masszívabb anyag, a félelem, és lustaság keveréke, ráadásul még beszél is hozzád.

Egy intelligens fal áll előtted, ami megmagyarázza neked, hogy miért áll pont a te utadba, és miért nem javasolja, hogy tovább menj. Tudatja veled, hogy sokkal bölcsebb dolog az, ha visszafordulsz és a szokásos életedet éled tovább. Ez a fal arról is hatásosan meggyőz, hogy legalább te ne állj a saját utadba azzal, hogy utasításokat adsz magadnak.Inkább pihenj, most nincs itt a főnököd, hogy parancsokat osztogasson neked. Ugye milyen ravasz? A betonfal azonban mindig ott áll előtted, és megpróbál lelassítani akár olyan dolgot teszel amit mások mondanak neked, akár pedig olyat amit önszántadból teszel.

Milyen érdekes, hogy amikor valamit “muszáj” megtenned, a visszahúzó fal hirtelen eltünik, de amikor saját elhatározásodból teszel, akkor ott lábatlankodik előtted. Ez aztán az elgondolkodtató. Amikor betonfal az útunkat állja, két lehetőségünk van. Az egyik az, hogy visszafordulunk, a másik pedig, hogy leromboljuk. Nyílván az első lépés tűnik a legegyszerűbbnek, mert nem kerül nagy erőfeszítésbe egy helyben állni, és bámulni a falat.

Megfigyelve a fal erejét, belátjuk, hogy képtelenek vagyunk betörni és lerombolni, majd fel is adjuk. Pontosan itt követi el a legnagyobb hibát az ember. Nem gondolkodik kreatívan, hiszen akkor rájönne, hogy egy búldozerrel simán le lehet dönteni.
Az ember időnként nem képes egyedül lekűzdeni az akadályokat, ezért szüksége van segítségre. De, ahhoz, hogy segítséget vegyen igénybe, be kell látnia, hogy egyedül nem képes megcsinálni.

Amikor valamit muszáj megtenned, akkor is ott áll előtted a betonfal, de rögtön igénybe veszel egy búldózert és lerombolod. Ennek többnyire a következményektől való félelem az oka. Félünk a főnökünktől, a tanárunktól, attól, hogy mások mit gondolnak rólunk. A mi buldózerünk a motivációnk. Minden esetben használnod kell, amikor rá szánod magad a cselekvésre. A cselekvés pedig a lustaság ellentéte. A valódi önfegyelem abban mutatkozik meg, hogy a lustaságunk ellenére is megtesszünk mindent azért, hogy elérjük a céljainak.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“A fal visszatartó ereje” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..