A pénz nagyképűvé és aljassá tesz?

  • Sumo

Az alábbi TED előadásban, Paul Piff megosztja megfigyeléseit arról, hogy a gazdagság érzése milyen hatással van emberi viselkedésre. Megfigyelései alapján az a következtetés vonható le, hogy a pénztől és a hatalomtól az emberek többsége hajlamos elszállni és kevésbé lesz rájuk jellemző a részvét, valamint az empátia érzése. Ezt igazolva, Piff az egyik kísérletében például több ezer közlekedő autót figyelt meg. Megfigyeléséből az az általános következtetés vonható le, hogy azok, akik olcsóbb autóval közlekednek, gyakrabban állnak meg a zebra előtt átengedve a gyalogosokat, mint azok, akik drága autókkal. Egy másik Monopoly játékosokon végzett megfigyelés alapján, ugyanaz az eredmény született. A nyerésben állók nagyképűvé, gőgössé váltak. Az eredmény elgondolkodtató, viszont nem reménytelen a helyzet, ugyanis nem minden tehetős ember válik nagyképűvé, csak azok, akiknek az életéből hiányoznak a stabil morális értékek. Mi erről a véleményetek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“A pénz nagyképűvé és aljassá tesz?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Szerintem igaz ez sok más jó dologra is a pénzen kívül: ha minden simán megy, és semmilyen kihívás nincs az életünkben, akkor elkényelmesedünk, és megindulunk a leépülés felé vezető úton. A legtöbb ember csak akkor kap észbe, ha valami súlyos betegséget diagnosztizálnak nála, faképnél hagyja a házastársa, anyagilag teljesen csődbe megy, stb.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..