A sikerélmények fontossága

 • Sumo

Mit gondolsz mi különbözteti meg a boldog embereket a boldogtalan emberektől? Már önmagában a boldogság fogalmával sem vagyunk teljesen tisztában, hiszen nagyon relatív, hogy mi egyáltalán a boldogság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a boldogság több tényezőtől is függ. Az egyik legfontosabb ezek közül a sikerélmények átélése. Ha valakit több sikerélmény ér, mint kudarcélmény, az kiegyensúlyozottabb lesz. De ha valakit leginkább csak  kudarcélmények érnek az életben, az előbb utóbb összegörnyed, és beletörődve,  álmait feladva éli tovább az életét.

Nem nehéz ilyen emebereket találni, elég, ha csak kimegyünk az utcára. Sajnos az emberek 90%-a fásultan, reményvesztetten és megkeseredetten éli az életét. Ennek oka pedig a folyamatos kudarcélményekben keresendő. A képlet egyszerűnek tűnik: törekedj arra, hogy sikerélményekben gazdag életed legyen és akkor boldogan fogsz élni. Azonban a sikernek ára van. Bármiben is kívánsz sikeres lenni, keményen meg kell dolgoznod érte.

Bárki  képes a sikerre, ha hajlandó megfizetni az árát. Nagyon sokan megpróbálkoznak vele, ám a legelső kellemetlen élmények hatására feladják az elhatározásaikat. A kudarcuk tehát nem ott kezdődik, hogy esélyük sincs a sikerre, hanem ott, amikor a legelső hátráltató tényező hatására feladják azt amit elkezdtek. Hátráltató tényező lehet például a lustaság, a fáradtság, az unalom, a fizikai kellemetlenség.. stb. Aki nem hajlandó megfizetni a siker árát az meg sem érdemli azt.

A sikered, vagy sikertelenséged azon múlik, hogy mennyi energiát vagy hajlandó belefektetni azokba a dolgokba, amelyek igazán elégedetté tesznek téged. A családi harmonia érdekében energiát kell befekteni, a munkahelyi siker érdekében energiabefektetésre van szükség, az egészség megörzése érdekében is energiabefektetésre van szükség…bármit is szeretnél harmonikussá tenni, enerigabefektetésre lesz szükséged.

A sikerélményeknek nem kell feltétlenül hatalmasnak lenniük. Nem kell milliókat nyerned egy üzleten, nem kell Oscar díjat kapnod a színészi alakításodért, nem kell könyvet írnod, és valójában nem kell nagy dolgokat sem véghezvinned. Kezdetnek elég, ha a fokozatosság elvét használod, és megkeresed a hétköznapjaidban azokat a dolgokat, amelyek sikerélményeket garantálnak neked. Kiválóan sakkozol? Miért nem nevezel be akkor egy sakkversenybe? Jól énekelsz? Miért nem jársz akkor énektanárhoz? Úgy érzed, hogy fejleszteni tudnád a szaktudásodat? Miért nem iratkozol be egy szakmai tanfolyamra? Az a vágyad, hogy folyékonyan beszélj angolul? Miért nem kezded el még ma?

Sikerélményeket csak akkor érhetsz el, ha új dolgokat valósítasz meg. Azt az elégedettséget, amikor azt látod, hogy valamit amit igazán akartál, meg tudtál valósítani, nem pótolja semmi sem.  A sikerélmények hatására kiegyensúlyozott, jókedvű, céltudatos, és vonzó emberré válsz. A statisztikák szerint az emberiség mindössze 5%-a mondhatja el magáról, hogy teljesen sikeres, kiegyensúlyozott életet élnek. Ha megfigyeljük ezeknek az embereknek az életvitelét, könnyen rájöhetünk, hogy mi a sikerük titka. Olyan dolgokat is megtesznek a siker érdekében, amelyek számukra kényelmetlen érzésekkel járnak.

Ha a céljuk érdekében számukra kellemetlen dolgokat is el kell végezniük, akkor nekilátnak, és válallják az átmeneti kellemetlenségeket is. Ezek az emberek tehát nem átlagosak. Ők megtesznek olyan dolgokat is, amelyeket az átlagemberek nem tesznek meg. Te hogyan szeretnéd élni az életedet, sikeresen, vagy sikertelenül? A döntés a te kezedben van.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“A sikerélmények fontossága” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Márton !

  Nagyon tetszenek az írásai. Én mostanában nem vagyok sikeresnek mondható, és ezek az írások rávilágítanak arra, hogy nem is másban kellene a problémáim megoldását keresni hanem magamban. Többet kellene ” keményen dolgozni ” , hogy boldogabb, elégedettebb, sikeresebb legyek. Köszönöm Önnek, hogy írásaival rávilágít a hibáimra és főleg arra, hogy a megoldást is leírja, hogy mit is kell tennem, hogy elérjem azt, amit szeretnék. Nagyon- nagyon köszönöm, és kérem írjon minnél többet, mert ezekből az írásokból szoktam erőt meríteni, és szebben, bizakodóbban látni a jövőmet.

  Üdv.

  Erika

 2. Kedves Márton!
  .
  Korábban elég hosszan meditáltam én is arról, mi is a boldogság, mi is a siker. Csíkszentmihályi Mihály a “Flow – áramlat” című könyvében azt emeli ki, hogy az ember képességeinek legjavát kell használni intenzíven, így elérni a kitűzött eredményt, és ez maga a siker. Mások a kemény erőfeszítésekről írnak meg magas és/vagy nemes célok érdekében és amikor azt elérik, azt tartják sikernek. Te okosan emeled ki, hogy az élet minden területén meg kell küzdeni a sikerért és csak akkor lehetsz kiegynsúlyozott életvitelű, ha erre képes vagy.
  .
  Egy dologgal vitatkozom csak: szerintem az élet-területektől függ, hogy kinek mi és mennyire esik nehezésre. Persze, képességied javát nyújva kell tevékenykedni, eredményt elérni, de számos olyan élet-terület (“létzóna”) van, amiben öröm tevékenykedni, az ember képes teljesen belefeledkezni és átérni a katarzist, a “flow” élményt már attól is, hogy az általa annyira szeretett dologgal foglalkozhat. Igen, ez személyisgtől függ, hogy kinek mi az, ahol ezt el tudja érni. Egyesek imádnak barkácsolni, nekem ez mindig is szenvedés, de a családi béke érdekében nem lehet minden otthoni szerelési munka alól kibújni, azt is meg kell néha tenni. Szeretek könyvet írni, de meg is kell élni, ezért kevés időm jut könyv írásra; ám amint egy kis időt összespórolok, máris leülök a gép elé és írok. A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad; ezt az egyensúlyi helyzetet nehéz elérni. Ám igazad van: jobb még ma hozzákezdeni, mint ismét holnapra halogatni.

  Polló László

 3. Köszönöm a hozzászólásokat!

  Éppen azon vagyok, hogy állandósítsam az életemben a Flow élményeket. Van valakinek tippje arra, hogyan legyehet?

 4. Kedves Márton!

  Végre kerítettem alkalmat, hogy figyelmesen, és ne csak kutyafuttában átolvassam az írásaidat. Nagyon egyet értek veled, és folyamatosan hatását érzem az életemre a pozitív gondolkodásnak, a pozitív hozzáállásnak. Szeretnék mindenkit erre buzdítani! Nagyon szép hivatás, amit felvállaltál.

  Egy boldog ember:-)
  Kovács Nóri

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..