Anyák napján gondoljunk természet anyánkra is!

Anyák napján gondoljunk természet anyánkra is!

  • Sumo

Május első vasárnapja Anyák Napja. Ilyenkor mindenki az édesanyjára gondol: felköszönti, virágot vesz neki, szót fogad, stb. Az óvodások, iskolások ilyenkor még egy is műsort is szoktak adni. Meghívják az óvodába/iskolába minden gyermek édesanyját, és az óvodai csoport vagy alsó tagozatos osztály előad néhány verset, dalt az édesanyának. Hogy is szól az óvodában megtanult köszöntő?

Orgona ága,
barackfa virága,
öltözzetek új ruhába
Anyák Napja hajnalára
illatosan!

Zúgja az erdő,
susogja a szellő,
üzenik az ágak, lombok:
Légy te mindig nagyon boldog,
édesanyám!

Mit vehetünk észre ebben a kis dalban? Orgona, barackfa, erdő, szellő, ágak, lombok… A természet is köszönti az édesanyákat! A természetet egyébként is szokás néha női alakban megszemélyesíteni, Természet Anyánknak, vagy Természet Ősanyánknak nevezni. Tehát ő is megérdemli Anyák Napján a köszöntést. És mi a köszöntő lényege? A versek, dalok, virágok? Nem! Ezek nagyon szép gesztusok, és biztos örülnek az édesanyák, akiknek szólnak, de ezek csak külsőségek. A lényeg a törődés, a gondoskodás. Ezt a gondoskodást adjuk meg Anyák Napján az édesanyánknak és ezt kellene megadnunk ezen a napon (és minden más napon is) a természetnek.

A természet idén egy kicsit előrébb jár, az orgona és a barackfa már kezd elvirágozni, de a gyöngyvirág még most, a szokásos idejében nyílik. Hagyjuk őket virágozni, ne pusztítsuk el egy ünnep miatt, hadd legyen nekik is örömteli ez a nap! Inkább szervezzünk családi kirándulást vasárnapra, vigye el mindenki az édesanyját egy nagy sétára erdőn-mezőn, szagoljuk meg az orgonát, gyöngyvirágot, nézzük, ahogy rájuk szállnak a lepkék, élvezzük a napsütést és gyönyörködjünk a tájban. Azt hiszem egy ilyen kirándulás mindenkit feltölt, és bármelyikünk édesanyjának szép ajándék lehet.

De ha esik az eső Anyák Napján, akkor sincs baj. A gondoskodásunkat, a törődésünket másképp is kifejezhetjük. Beszélgessünk édesanyánkkal, hallgassuk meg, vállaljuk át a házimunkát (egy kis mosogatás nem árthat senkinek), ez sokkal többet ér, mint akármilyen drága ajándék.

Akár süt a nap, akár esik az eső, az ünnep lényege a gondoskodás, odafigyelés. Ez nem a pénzen vagy a külsőségeken múlik. Ne szedjük le az erdőben a gyöngyvirágot, ne törjük le az orgona ágát, hanem hagyjuk élni őket, hagyjuk élni a természetet! És ne vegyünk drága, becsomagolt ajándékokat, amiből úgyis csak környezetszennyező, természetkárosító hulladék lesz, mert a törődést másképp is kifejezhetjük! Így anyagilag is jól járunk, a természet is fellélegezhet, nem pusztítjuk el az ünnep miatt, és még ajándéknak is szebb egy séta a napsütésben (vagy esős időben egy jó beszélgetés), mint akármi más. Az édesanyák is örülnek ilyenkor a törődésnek, és még nem is foghatunk mellé úgy, mint egy drága, de használhatatlan ajándékkal (pl. nem jó méretű ruhával, vagy olyan könyvvel, amit már olvasott, olyan háztartási géppel, ami már van neki vagy nem tudja használni, stb.). A lényeg úgyis a gondosodás, odafigyelés.

Törődjünk tehát édesanyánkkal és Természet Anyánkkal is, de ne csak az Anyák Napján!

*

Mészáros András weboldala: www.felsofokon.hu/blog/meszaros-andras-blogja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..