Az óra módszer

  • Sumo

Az óra módszer segítségével reális képet tudsz alkotni a rendelkezésedre álló időről. Amikor a napodat tervezed, legyen előtted egy óra. Azért fontos ez, mert képzeletedben be tudod határolni az idődet. Így jobban át fogod látni a napodat. Próbáld ki a következő gyakorlatot: Ülj le, és helyezz magad elé egy órát. Figyeld, ahogyan a másodpercek múlnak: Tik-Tak. Hangolódj rá az időre és annak sebességére. Ha figyeled az órát, reális sebességgel látod az idő múlását. Nem fogod gyorsabbnak, vagy lassabbnak érzékelni, hanem épp olyannak amilyen valójában.

Amint ezt megfigyeled, képzeld bele magad bizonyos óraközökbe. Kérdezz meg magadtól időpontokat, mint például: Mit fogok tenni ma délután 3 és 5 óra között? Koncentrálj erre az időcikkre és lásd magad olyannak, aki 5 óra után már túl van a megoldandó feladatokon. Tervezésnél legyen előtted egy naptár és egy határidőnapló, vagy jegyzetfüzet is. A leghatásosabb, ha már lefekvés előtt betervezed a honlapi feladataidat.

Első lépés: Vedd figyelembe az adott napra a már lefoglalt időpontjaidat! Ide tartozik a munkaidőd, ami például reggel 8-tól délután 4.-ig tart. Ezt az időszakot képzeletben satírozd be magad előtt, miközben nézed az órát. Így, megállapíthatod, hogy 8-tól délután 4-ig biztosan nem érsz rá, ezért ha tervezned kell valamit is arra a napra, csak délután 4 órától lehetséges.

Második Lépés: Most már tudod, hogy mint szabadidő, a rendelkezésedre áll aznap délután 4 órától éjfélig. Az pontosan 8 óra. Ha 10 órakor már lefekszel, akkor is a rendelkezésedre áll 6 szabad óra. Itt jön a képbe a célmegvalósítások gyakorlati alkalmazása. Ahelyett, hogy csak várnál a legmegfelelőbb időpontra a cselekvéshez, (Ami egyébként sosem jön el, a legmegfelelőbb időpont most van) tudatosítsd magadban, hogy a rendelkezésedre áll 6 teljes óra, amit remekül tudsz kihasználni.

Kérdezd meg magadtól: Mi az a tevékenység amivel a leghasznosabban tudnám eltölteni az időmet? A Legfontosabb, hogy a szabadidődet mindig produktívan használd ki.

Munka közben is legyen a közeledben egy óra. Ha szem előtt van, segít neked abban, hogy reálisan lásd és betartsd az időt. Jó érzés lesz majd látni, hogy nekiláttál a cselekvésnek és az adott időpontban végzel is vele. Sokan kitűznek feladatokat maguk elé, de nem veszik a fáradtságot, hogy dolgozzanak rajta. Ha tudatosan figyeled az idő múlását, akkor nem fogod többé gyorsabbnak érzékelni, mint amilyen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..