Az ötletroham módszer

  • Sumo

ötletrohamLétezik egy kreatív gondolkodási módszer, amelynek a segítségével jó ötletekre tehetünk szert. A módszert ötletrohamnak nevezik. Lehet, hogy már te is hallottál róla, hiszen gyakran használják művészek, feltalálók, üzletemberek, valamint azok, akiket az ötleteikért fizetnek. A módszerhez elengedhetetlenül szükség van a nyitott elmére. Az ötletelés írásban kell, hogy történjen, mégpedig a következő módon:

Tegyük fel, hogy az, a célod, hogy 2012 december 31.-ig, havi 500.000 ft-ot keress. Lehet, hogy a jelenlegi fizetésed csak havi 150.000ft. Első látásra persze úgy tűnik, hogy lehetetlen ezt elérni, hiszen 500.000 és 150.000 között hatalmas a különbség. Az agyad pont ezt teszi veled, azonnal lebeszél a dologról, amint csak feltételezni mered, hogy kereshetsz 500.000 ft-ot is egy hónapban. Ha reflexszerűen átlagos ember módjára gondolkodsz, akkor tudatod lebeszélő hatására azonnal fel is adod a célt, anélkül, hogy elgondolkodnál azon, hogy hogyan érhetnéd el azt. Az ötletroham módszernél, ezt a negatív hozzáállásodat kell megváltoztatnod. Ahelyett, hogy kijelentenéd, hogy valamit nem tudsz elérni, helyette kérdezd meg magadtól, hogy hogyan tudnád azt elérni. Lényeges különbség, ugyanis ekkor megoldáskereső üzemmódba lépsz át, amikor is elkezdenek megjelenni a fejedben a jobbnál jobb ötletek.

Tehát, végy elő egy lapot, ami nagyon fontos! Írd fel a lap tetejére a kérdésed: ” Hogyan kereshetek havi 500.000 ft-ot 2012 december 31.-ig?”

A második pont, hogy írj le legalább húsz választ. Írj le bármit ami eszedbe jut, mert ne feledd, az agyad kreálhat olyan ötleteket, amelyek első látásra hülyeségnek tűnhetnek, azonban jobban átgondolva, lehet, hogy egy teljesen új megoldást nyújt a számodra a problémádra, amelyet lehet, hogy máshol is fel tudsz használni. Tehát mégegyszer. Ne cenzúrázz, írj le mindent ami eszedbe jut, kritika nélkül.

Az első öt válasz, lehet, hogy gyorsan fog érkezni, azonban a maradék tizenöt lehet, hogy nehezebben, de ne add fel. Írj le mindent ami csak eszedbe jut. Amint végeztél a húsz válasszal, nézd át a listát, és pipáld ki azokat a válaszokat, amelyek helyesek. Amikor ezzel készen vagy, nézd át őket, és állítsd megfelelő sorrendbe, és a legjobb megoldást alkalmazd. Gyakran előfordul az is, hogy egy bizonyos problémára keresed a megoldást, ám az ötletelés során a húsz válaszban megoldást találtál egy régi problémádra, amelyre egy ideje már keresed a választ.

Egy amerikai tudós annyira kifejlesztette magában az ötletroham módszert, hogy nagyvállalatok kérték fel, hogy találjon megoldásokat a problémáikra, nem kis pénzt fizetve neki ezért. Emberünk létrehozott egy számára ötletszobának hívott helyiséget, amely tökéletesen hangszigetelt és sötét volt. A szoba közepén volt egy asztal, egy jegyzetfüzettel és egy kislámpával. Leült a kérdéssel a fejében a sötétben, és hallgatta a csendet. Amikor eszébe jutott valami, felkapcsolta a lámpát, lejegyezte az ötletét, majd újra lekapcsolta, majd így tett egészen addig, amíg meg nem találta a megoldást az adott problémára.

Sokan úgy vélekednek, hogy a Kollektív Tudattalantól kapjuk az ötleteinket. A Kollektív Tudattalan fogalmát Carl Gustav Jung hozta létre, amikor tanulmányozta ezt a jelenséget. Szerinte minden emberi gondolat, érzés, tett gondolatforma, amely megszületett valaha is a Földön, azokat, mint tárolja a Kollektív Tudattalan, és az ember ezekhez az információkhoz akár hozzá is férhet. A Kollektív Tudattalanról még szót ejtek egy későbbi blogbejegyzésemben. Addig is jó ötletelést.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..