Az újévi fogadalmak megvalósítása

  • Sumo

Az újévi fogadalmak betartásának van itt az ideje most az év elején. Kétségkívűl nehéz, de nem lehetetlen dologra vállakozik az, aki egy éves célokat tűz ki magának. Ahhoz, hogy ez év december 31.-én elégedetten foglald össze a mögötted hagyott évet, elengedhetetlen, hogy úgy érezd, hogy a kihoztad magadból a legtöbbet amit  tudtál az elmúlt egy év alatt.

Sokan kiábrándultan tekintenek az előttük álló évre, hiszen úgy érzik, az évek nagyon gyors tempóban haladnak előre, ugyanakkor az életük semmiben sem változik. Ennek nem kell szükségszerűen így lennie. Ezért a javaslatom az, hogy fogalmazz meg te is Újévi Fogadalmakat.

Az újévi fogadalmakat nagy lelkesedéssel fogalmazzák meg az emberek az óév utolsó napjaiban, azonban amikor a megvalósítási fázis következik január elsejétől kezdve, a gyakran monoton és kemény munka miatt, inkább halogatják. Mindenek előtt, ahhoz, hogy a fogadalmaidat sikerüljön is betartani, pontosan meg kell fogalmazni, sőt le is kell írni. Most azt mondhatod, hogy fölösleges leírni, mivel, elég, ha a fejedben van. Ennek ellenére mégis azt javaslom, hogy írd le őket. Legyen az kézírással, vagy számítógéppel írott, fontos, hogy mindig kéznél legyen. Miért is? Azért, mert így állandóan a szemed előtt lesz, és mivel leírod, automatikusan kötelezettséget is vállalsz azért, hogy maradéktalanul betarthasd.

Ha még nem tűzted ki az újévi fogadalmaidat javaslom, hogy tedd meg, méghozzá pontokba szedve. A következőkben egy példát mutatok be hogyan is néz ki egy ilyen lista.

Fogadalmaim a 2012-es Esztendőre

1. Pozitív életszemlélet. Minden történésben, ami az életemben történik, a pozitív lehetőségeket látom, még akkor is, ha látszólag a helyzet negatívnak, esetleg reménytelen tűnik.

2. Helyes időgazdálkodás. Sosem veszítek időt. A rendelkezésemre álló időt alázatosan és tisztelettel kezelem. Mint mindenki másnak, nekem is naponta huszonnégy óra áll a rendelkezésemre, amelyet a leghatékonyabban ki is használok. Felismerem, hogy minden perc, minden másodperc számít, és nem hagyom kárba veszni őket.

3. Pozitív nyelv használata. Beszélgetéseim közben a pozitív beszédtémákat részesítem előnyben. Mellőzöm a negatív kijelentések bárminemű formáját, valamint nemet mondok a pletykálkodásra is.

4. Mérsékelt véleménynyilvánítás. A véleményemet csak akkor fejezem ki, ha erre másoktól felkérést kapok. Önmagam mindennemű felkérés nélkül nem kezdeményezek hosszú, filozófikus, politikai, valamint másokat bíráló értekezéseket.

5. Megoldás keresés. Az életemben bekövetkezett problémákat és kihívásokat hideg fejjel kezelem, a dolgokon való érzelmi rágódás helyett, a probléma megoldására koncentrálok

6. Érzelmi kontroll. Tudatában vagyok annak, hogy az emberek mindig érzelmi döntést hoznak, éppen ezért azt is tudom, hogy ez alól én sem vagyok kivétel. Döntéseimet higgatt fejjel hozom, amikor az érzelmek nem uralkodnak rajtam. Sosem hozok indulatból döntéseket felfokozott negatív lelkiállapotban.

7. Türelem. Minden célnak megvan a maga megvalósításhoz szükséges időtartama. Tisztában vagyok azzal, hogy a türelem sikerhez vezet, a türelmetlenség pedig sikertelenséghez, ennek tudatában pedig a türelmes utat választom.

8. Fontossági sorrend betartása. Feladataim közül mindig a legfontosabbakkal és legnehezebbekkel kezdek. Amikor ezekkel készen vagyok, csak akkor kezdek neki a kevesebb erőfeszítést igénylő kisebb hozamú feladatok elvégzéséhez.

9. Teljes figyelem összpontosítás. Tevékenységeim végzése közben mindig teljes figyelmemet a munkára összpontosítom. Amikor a figyelmem elkalandozni kíván, tudatos döntésemmel megállítom a folyamatot, és visszaterelem a figyelmem az eredeti munkavégzésre.

10. Egészséges táplálkozás. Vegetáriánus értrendet követek. Este hat óra után már legfeljebb csak zöldséget, vagy gyümölcsöt eszem. Legalább két liter vizet iszom naponta. Fehér kenyeret lehetőség szerint kerülöm, és bármilyen péksüteményt sosem fogyasztok este hat óra után. Cukros és sós ételeket kerülöm, a nassolást sosem viszem túlzásba.

11. ……………………………………………………………………….

Folytasd a sort…

A fenti fogadalmak csak példák, neked kell tudnod, hogy milyen célokat kivánsz elérni az újévben. Természetesen lehetnek olyan napok is, amikor nincs lehetőséged arra, akár egyik, vagy másik fogadalmadat betartani, hiszen történnek az életben váratlan események. Kihagyhatsz napokat, azonban azt javaslom, hogy ne legyen több, mint két nap egy héten. Ha tehát valami miatt nem tudsz dolgozni a céljaidon, nem kell dühösnek lenned, azonban igyekezz  pótolni a lemaradásodat.

Az a fontos, hogy naponta emlékeztesd magad a fogadalmaidra, amelyeket be kell tartanod a következő egy évben. Fontos ezt a lépést megtenned, hiszen a naponta  milliónyi történéssel és ingerrel találkozunk, amelyek miatt gyakran megfeledkezünk valódi céljainkról. A fogadalmaidat kiteheted a falra is akár, hogy mindig  a szemed előtt legyenek. Utolsó lépésként pedig pedig írd alá  a lista alján, a fogadalmaidat valahogy így:

“Én  …(Név)…  fogadom, hogy maradéktalanul betartom a leírt  fogadalmaimat a 2012-es évben.

Aláírás……………………………..                                       Dátum………………………………………….

Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok minden kedves olvasómnak!


Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..