Csináld azt amit szeretsz, szeresd meg azt amit csinálsz!

  • Sumo

Amikor olyan dolgot csinálunk, amit szeretünk is, akkor jól érezzük magunkat, és kicsattanó a jókedvünk amikor mások megdícsérik a munkánkat. Ezzel ellentétben vannak dolgok az életben amelyekhez egyáltalán nincs kedvünk, de valamilyen oknál fogva el kell mégis végeznünk. Ilyenkor általában kellemetlenül érezzük magunkat, és, ha olyan a természetünk, akkor morgolódunk egész nap. Több dolgot végzünk el naponta amit nem szeretünk csinálni, mint olyan dolgokat amelyeket viszont igen. A megoldás talán az lenne, hogy hagyjunk fel minden olyan dologgal, amelyekhez nincs kedvünk, és csak azokkal foglalkozzunk amikhez van. De, azok akik így tesznek, valójában sokkal többet ártanak maguknak, mint azt tudnák egyáltalán. Miért van ez? Ha csak olyan dolgokat csinálnánk az életben, amiket szívesen csinálunk, akkor megragadnánk egy helyben, és egyáltalán nem fejlődnénk. Nem beszélve arról, hogy aki nem hajlandó számára kellemetlen, de hasznos dolgokkal aktívan foglalkozni, az előbb-utóbb, kiesik a társadalomból, és akár a megélhetési forrását is elveszítheti. Tehát, aki csak azokkat a dolgokat csinálja, amiket szeret, az feszültséget teremt a saját életében, és más emberekkel való kapcsolatában is.


Ez azt sem jelenti, hogy egész életünket úgy kell leélni, hogy folyamatosan olyan dolgokkal foglalkozunk, amikhez egyáltalán nincs kedvünk. Ha van egy adott kellemetlen feladat a munkahelyen, vagy az iskolában, akkor azt nem túlélni kell, hanem megszeretni. A diákok panaszkodnak, hogy tanulniuk kell olyan tantárgyakat, amelyeket egyáltalán nem szeretnek, a munkájuk végzése közben pedig mások arról panaszkodnak, hogy fárasztó a munkájuk, és unalmas, nem tudnak kiteljesedni bennünk.

Ha úgy érzed nincs más választásod, és végső soron, ha elvégzel egy számodra kellemetlen feladatot, akkor előrébb haladsz, akkor már az elején, meg kell tudni szeretni az adott feladatot. Ha valaki úgy áll hozzá valamihez, hogy fejben a legpozitívabb képet alkotja róla, vagyis, hogy mindent megtesz azért, hogy a munkavégzés közben jól érezze magát, kis idővel azon fogja kapni magát, hogy kezdi megkedvelni azt amit éppen csinál.

A sikerélmények is közrejátszanak abban, hogy szeretünk-e valamit csinálni, vagy sem. Ha olyan dolgot, csinálunk amihez nem nagyon értünk, azt a dolgot utáljuk. Ha viszont olyan dolgot csinálunk, amit profi hozzáértéssel tudunk dinamikusan megoldani, azt a feladatot imádjuk.

A megoldást tehát abban rejlik, hogy hozd ki magadból a legtöbbet, miközben dolgozol valamin, és legközelebb már könnyebben fog menni. És, minél zökkenőmentesebben tudsz valamit elvégezni, annál jobban érzed majd magad. Ha valamit nem szeretsz, próbáld úgy megszeretni, hogy a terület szakértőjévé válsz. Így megkíméled magad sok fölösleges stresszel eltöltött munkaidőtől.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“Csináld azt amit szeretsz, szeresd meg azt amit csinálsz!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..