Dolgozom, most ne zavarj!

  • Sumo

Akiket rendszeresen megzavarnak munka közben, több időre van szükségük, hogy befejezzék a munkájukat, mint akik zavartalan környezetben dolgoznak. Különösen fontos tudni, hogy csak akkor tud az elme “szárnyalni” és jobbnál jobb ötletekkel előjönni, ha a zavartalan környezet adott a teljes koncentrációhoz. Ezt különösen fontos azoknak tudatosítaniuk, akik naponta végeznek kreatív munkákat és új ötleteken dolgoznak.

Fotó: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Amikor megzavarnak valakit egy adott munkavégzés közben, közel fél órára van szüksége az agynak ahhoz, hogy újra teljes mértékben fókuszálni tudjon a munkára. Azonban az esetek körülbelül húsz százalékában az illető aznap vissza sem tér a munkájához. Ez azonfelül, hogy időveszteséggel jár, még szükségtelen stresszt is okoz. Gondold meg tehát jól, hogy mikor zavarsz meg valakit munka közben, mert ezzel általában csak több gondot okozol neki, még akkor is, ha csak egy percig szándékozod elvonni a figyelmét.

Legközelebb, ha azon vagy, hogy megzavarj valakit munka közben, jó alaposan fontold meg, hogy megteszed-e, vagy várhat a dolog. Ha csak nem életbevágóan fontos a dolog, tartsd tiszteletben mások idejét és energiáját, és várj a megfelelő alkalomra. Ha valaki kiváló munkát akar végezni, teljes figyelmét az adott tevékenységre kell összpontosítania. Ha a figyelmét gyakran megzavarják, gyakran még, ha vissza is tér a munkához, már nem fog olyan hatékonyan dolgozni, mint előtte. Ez aztán azt eredményezi, hogy “A” kategóriás munka helyett, csak “B” kategóriás eredményeket fog felmutatni. A helyzet hasonló ahhoz, amikor a diák közepes, vagy csak éppen elégséges osztályzatot kap. A bukás elkerüléséhez elég az elégséges osztályzat is, azonban, ha valaki a maximumot akarja kihozni magából, kitűnő osztályzatot csak akkor kaphat, ha figyelmét teljes mértékben az adott feladatra összpontosítja.

Te is tehetsz az ellen, hogy ne zavarjanak meg munka közben. Az emberek természetéhez hozzátartozik, hogy alapvetően meggondolatlanok amikor mások idejéről és energiájáról van szó. Készülj fel rá, hogy téged is folyamatosan meg fognak zavarni. Ezt elkerülni nem lehet; nem várhatod el, hogy mindenki elolvassa ezt a bejegyzést és a leírtaknak megfelelően viszonyuljon hozzád. Azonban te is tudsz  védekezni a megzavarás ellen, még ha teljesen nem is tudod megszüntetni, de legalább minimalizálhatod azt. Egyszerűen tudasd a környezetedben lévőkkel, hogy a nap bizonyos időszakában ne zavarjanak; ne hívjanak telefonon, ne vonják el a figyelmed olyan dolgokkal, amelyek nem olyan fontosak, hogy azonnal a közbenjárásodat igényeljék. Csak és kizárólag olyan esetben zavarhatnak, amelyek életbevágóan fontosak, mint például váratlan események, amelyekről azonnal tudnod kell.

Eddig arról volt szó, hogyan védekezhetsz az ellen, hogy megzavarjanak mások. De vajon nem kell-e attól tartanod, hogy saját magad is megzavarhatod? Lehet, hogy adott a környezet a zavartalan munkához, de önmagadat is fegyelmezned kell. Amikor dolgozol, csak a munkádra koncentrálj. Csak arra, amit éppen az adott pillanatban teszel. Ha a gondolataid elcsapongnak, térítsd vissza őket az eredeti témához. Ne erőlködj, ne vessz el a részletekben, ne álmodozz, csak csináld a dolgod. Kapcsolj ki mindent, ami megzavarhat. Ha folyamatosan hívnak telefonon, akár ki is kapcsolhatod, egy órára, vagy két órára. Lépj ki a Facebookból, az e-mail fiókodból. Ha számítógépen dolgozol, kapcsold ki a fölösleges programokat. Minimalizáld a megzavarást, tégy el mindent a környezetedből, amelyek elvonhatják a figyelmed.

Ha kreatív munkát végzel, egyszerűen csak kezdj el dolgozni, az agynak időre van szüksége, hogy teljesen ráhangolódjon a munkára. Ez lehet akár fél óra is, de fontos, hogy ne add fel, csak azért mert nem jut eszedben semmi eredeti. Egy adott ponton, az ötletek csak úgy meg fognak rohamozni. Vidd véghez amit elhatároztál, ne engedd magad megzavarni mások által, de önmagad által sem! Ezeknek tudatában te is tartsd tiszteletben mások munkavégzését. Jussanak eszedbe Goethe szavai:

Kezdd el, és elméd lángra kap, folytasd, és meglesz a feladat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“Dolgozom, most ne zavarj!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Tök jó az írásod, Marci! Elgondolkoztatott, mert én is sokszor megzavartam mindenféle fölösleges dologgal az egyik bátyámat, miközben tudtam, h dolgozik. Már leszoktatott róla, de azért jó, hogy így konkrétan elolvastam, miért is fontos ez, mik a hátrányai, ha valakit mindig hívogatnak. (:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..