Gyereknap zölden, zöldben

Gyereknap zölden, zöldben

  • Sumo

Május utolsó vasárnapja gyereknap. Ez a szép ünnep idén május 25-ére esik, a következő vasárnap már éppen júniusban lesz. Gyereknapon a világ a gyerekek körül forog, mindenki az ő kívánságaikat lesi, a gyerekek vidáman játszanak, annyi édességet kapnak, amennyit csak akarnak, és a szüleik egész nap csak velük foglalkoznak. De meg is érdemlik a gyerekek a törődést (az év más napjain is), mert ők még tiszták és őszinték, ők még mernek álmodni, és tudják, hogy mit akarnak. Őket még nem rontotta el a felnőttek világa, tudnak még őszintén örülni és játszani. De ami a legfontosabb: még előttük áll az élet, övék a jövő. És ha szeretnénk, hogy a jövő minél szebb legyen és minél tovább tartson, akkor nem árt, ha tiszta, egészséges és szép környezetben nőnek fel. Ehhez adok néhány gyereknapi zöld ötletet a teljesség igénye nélkül. Az ötlettár (most is, mint mindig) szabadon bővíthető.

  • A gyereknek fontos, hogy jól teljen a nap. Ha éppen nem esik az eső, akkor ajánlott szabadtéri programot szervezni. Egy kirándulás a természetben sokkal többet ér, mint egész nap a tévé előtt ülni.
  • De rossz idő esetén sem kell áramot fogyasztani, tévézni, számítógéppel játszani. Sokkal jobb ötlet a családi társasjáték. Ha már eleget játszottunk, akkor a kicsiknek mesélhetnek a szülő, a nagyobbakkal pedig együtt találhatnak ki valamilyen mesét.
  • Ha már a játéknál tartunk: ha új játékot kap ilyenkor a gyerek, az lehetőleg ne számítógépes játék vagy videojáték legyen, hanem valami kreatívabb, pl. legó, kirakó, kifesthető képeskönyv, vagy esetleg tojásba rejtett figura (ezzel az édesség és a játék is megoldható), és lehetőleg ne műanyagból, hanem természetes anyagból készült játékokat kapjon a gyerek. (Pl. a legónál valamivel jobb a fakocka, a tojásba rejtett műanyag figuráknál jobb még a plüssállat is, de még jobb akár a szintén textilből készült kesztyűbáb, vagy akár a gyerek is hajtogathat valamit papírból, vagy falusi környezetben akár fából vagy szalmából is lehet készíteni játékfigurát.)
  • Fontos, hogy a gyerek érezze, hogy foglalkoznak vele a szülők, ezért jó a társasjáték vagy a szabadban rendezett családi program. A szabadban, a zöldben a gyerek észrevétlenül megtanulja felismerni az út közben látott növényeket, állatokat; mozog is, ami az egészséges életmód fontos része; együtt van a család, ami mindig fontos a gyereknek, különösen ünnepek idején, pl. gyereknapon; és még játszani is lehet, mindenféle előregyártott (tehát drága és környezetszennyező) játékszer nélkül is. Lehet pl. fára mászni (persze nem árt, ha ott áll a szülő a fa alatt, hogy elkaphassa a gyereket), bújócskázni a bokrok közt, stb. De ha csak együtt figyeli a gyerek és a szülő a felhőket az égen (amikbe mindenféle alakzatot bele lehet látni), a madarakat a bokorban, a lepkéket a virágokon, vagy a halakat, békákat a közeli patakban, az is egy nagy és frissítő élmény lehet, ajánlott minél többször megismételni. (És ha a gyerek kergeti a lepkéket, vagy fut egy zöld gyík után, az sem baj. Sőt, az a jó, hogy örül, mozog, és érdeklik az állatok!)
  • A családi programon és a játékon kívül a nassolás az édesség is fontos ilyenkor a gyerekeknek. Ezt is jobb gyümölccsel megoldani. Nyáron és ősszel ugyan lényegesen több gyümölcs van, mint ilyenkor, májusban, de már az erdei szamóca is pirul, és nemesített változata, a földi eper is kapható. (Hivatalosan ennek is szamóca lenne a neve, de szinte mindenki epernek ismeri… Pedig az a piros, ami a földön nő, az szamóca. Az eper az, ami a fán terem, fekete vagy fehér változatban. Ezt a fát egyes tájakon helyesen eperfának nevezik, máshol szederfa a neve, teljesen hibásan. A szeder az a málnaszerű, csak sokkal feketébb és valamivel kisebb bogyó, ami a tüskés bokron nő.) És már egyes korai cseresznyefajták is érnek, májusi cseresznye a nevük. A szamóca és a cseresznye is ízletes gyümölcs, és ha édesség helyett ezt vesszük, akkor nem eszik a gyerek cukrot vagy mesterséges adalékot, és nem kell bajlódnunk a környezetszennyező csomagolással sem.

Így lehet a gyereknap kevés pénzből is nagy öröm a gyereknek és a szülőnek, és így védhetjük gyereknapon is a gyerekek egészségét és a környezetet. Vagyis a jövőnket.

*

Mészáros András weboldala: www.felsofokon.hu/blog/meszaros-andras-blogja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..