Haladj lassan, de biztosan és a siker garantált

  • Sumo

Határidők nélkül a célok csak álmok maradnak, hiszen sosem kerül sor a megvalósításukra. Biztosan ismersz te is ” holnap” embereket. Majd holnap elkezdenek sportolni, majd holnap leszoknak a dohányzásról, majd holnap új életet kezdenek, de ma még “utoljára” a régi kerékvágásban szeretnének tovább haladni. Amikor azt mondod magadban, hogy “holnap”, akkor a tudatod ezt az információt fogja maga előtt tolni, hiszen a holnap sohasem jön el, amikor pedig a jelenné lesz, akkor a tudatod jogosan azt mondja: “Neked nem kell most belekezdened semmibe sem, hiszen kijelentetted – sőt egész nap ezt ismételgeted -, hogy holnap! Szóval lazíts még ma, majd holnap nekiláthatsz!” 

A holnap az egy határozatlan időintervallum, nem tudunk mit kezdeni vele. A holnap magunk előtt való tologatása okozza a halogatás szokásának a jellemünkbe való bevésődését. De mégis, hogyan tűzz ki határidőt? Először is szükséged lesz a szándékod erejére. Legyen az a szándékod, hogy akármi is lesz, kitartasz a céljaid mellett, és a terveidnek megfelelően cselekszel. A második dolog az, hogy pontos határidőkben gondolkodj, mint például: Sikeres angol nyelvvizsgát tenni 2012 június 18.- ra. Ez egy konkrét meghatározott időpont. Haladj fokozatosan, sok kicsi sokra megy alapon, és kezdj el jó előre dolgozni a céljaidon. Már akkor kezd el, amikor még a határidő nagyon távol van.

Előnyben vagy, hiszen még ráérsz, és nem kell órákat rászánnod egy napból a megvalósításra. Kezdetben elég napi fél óra is, majd a határidő közeledtével fokozatosan növeled az óraszámot. Szánj önmagadra 15-30 percet naponta, hogy az egy év múlva kitűzött célodon dolgozhass jó előre!

Na de miért ilyen korán, nem ér rá? Ha így teszel, megszabadulsz a stressz terhétől, ami akkor érhet, ha az utolsó pillanatokban álmatlanul forgolódsz az ágyadban, attól tartva, hogy nem tudod megvalósítani határidőre a terveidet. Napi tizenöt perc csupán. Mit gondolsz az átlag emberek mennyi időt töltenek azzal, hogy egy egy éves céljaikon előre dolgozzanak? Szerintem kitaláltad: nulla.

Amikor határidőt tűzöl ki, vedd figyelembe jelenlegi tevékenységeidet, mérd fel a helyzeted, határozd meg, hogy mit miért csinálsz. A legjózanítóbb kifogás erre az időhiány, hiszen napi 12 órát dolgozni, és még élni is mellette, nagyon nehezen megy. Ha ezek után nyolc órát áldozol alvásra, akkor is marad négy órád. Pusztán napi négy óra, hogy magaddal és a szeretteiddel foglalkozhass.

Ha elkezded feltérképezni a vágyaidat, és célként kitűzni a megvalósításukat, az első lehangoló kérdésed az lesz, hogy: “Honnan tudok több időt szerezni, amikor csak négy óra szabad időm van naponta?” A rendelkezésedre áll napi huszonnégy óra, és ha tényleg fontos számodra a célod, akkor hajlandó is leszel lemondani az időpocsékolásról amit a tévé előtt töltesz.

Időt úgy tudsz megtakarítani, ha a rendelkezésedre álló időt hasznos tevékenységekre fordítod. Ez ennyire egyszerű. Tegyük fel, hogy csak négy óra áll rendelkezésedre naponta, amit fel is tudsz használni a céljaid megvalósításához. Húsz-harminc percet legalább különíts el erre a célra. Ha megkérdezed magadtól őszintén, hogy mi a vágyad, mit szeretnél csinálni, akkor már megtetted az első lépést álmaid megvalósítása felé.

Lehet, hogy az a célod, hogy profi honlapszerkesztő légy. Lelkesít a dolog, hiszen imádod figyelemmel követni ahogyan a semmiből megszületik egy weboldal. Úgy érzed szívesebben foglalkoznál weblapok készítésével mint a mostani munkáddal ami amúgy elviszi az idődet. De amikor látod, hogy csak napi négy óra szabadidőd van, akkor elmegy a kedved az egésztől és bele sem kezdesz, hiszen “úgysincs rá elég időd”. Fogadjunk, hogy van? Mi lenne, ha a fokozatosság elvét vennéd alapul? Mindent egyszerre akarsz megvalósítani? Ne légy kapzsi!

Első dolgod csak annyi lesz, hogy összességében fölméred, hogy mennyi időre van szükséged ahhoz, hogy elsajátítsd a honlap szerkesztés alapjait (html+css). Ez körülbelül összességében 50-100 óra gyakorlással együtt. Amikor ez megvan, tisztán látod magad előtt, hogy mennyi idődbe telik azt megvalósítani. 100  óra esetleg soknak tűnhet, azonban mielőtt feladnád, tégy egy szívességet és számolj! A 100 órát oszd fel minden nap 15 percre.

Mikor sajátítanád el teljesen a tudást, ha napi mindössze 15 percet foglalkoznál vele? Az eredmény készen van, ez 400 nap. Ez több mint egy év. Ha minden nap egy éven keresztül honlap szerkesztést gyakorolsz negyed órán keresztül, akkor elérted a célodat. A “sok kicsi, sokra megy” elv nem pusztán elv, hanem a valóságban is működő gyakorlati folyamat. Vedd sorra azokat a vágyaidat, amelyekről már lemondtál, mert úgy gondoltad, az időhiány miatt nem leszel képes megvalósítani. Merj álmodni, és mindig a megoldást keresd ahelyett, hogy az akadályok miatt visszafordulnál.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..