Hatékony célkitűzés módszer

  • Sumo

Minél tisztábban látod magad előtt a célodat, annál sikeresebb leszel annak elérésben. “Hogyan valósítsam meg a vágyaimat, céljaimat? ” – teszik fel sokan a kérdést. Valójában nagyon sokan még azt sem tudják tulajdonképpen, hogy mit is akarnak az élettől, csupán annyit éreznek, hogy nem elégedettek az életükkel és változást akarnak.

Nem tudják, hogyan, miként, de erősödik bennük a hiányérzet, és úgy érzik, nem azt az életet élik, amilyet valójában szeretnének. A következőkben olyan célkitűzési módszert mutatok be, amelynek segítségével nagyobb valószínűséggel fogod elérni bármilyen célodat. Elvégre, azért élünk a Földön, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet. Miért várjunk, halogassunk, ha még ma belekezdhetünk?

Először is,  határozd meg a célkitűzéseidet! Írd le tíz darab célodat, amelyet egy éven belül megvalósítani szándékozol. Írd le bármilyen célról is legyen szó, ne hagyd, hogy a tudatos agyad elkezdjen agyalni közben. Most csak annyit kell tenned, hogy leírod, mire is vágysz valójában, és nem pedig hallgatnod a rossz beidegződésű agyad folyamatos lebeszélő fecsegéseit.

Válaszd ki azt a célt, amelyet, ha azonnal megvalósítanál, a legnagyobb pozitív hatást gyakorolná az életedre!

Ezt a célodat írd le egy külön lapra, ugyanis ezzel a céllal kell kezdened a munkát. Gondos mérlegelés után a tíz cél közül kiválasztottad a legfontosabb célodat, így minden okod megvan rá, hogy annak a megvalósításán kezdj el dolgozni, mégpedig azonnal.

Tűzz ki  határidőt!

Ez nagyon fontos, a legfontosabb. Ha nem tűzöl ki határidőt, nagy valószínűséggel a végtelenségig fogod halogatni annak megvalósítását. Ilyen cél lehet például: ” 2014 január 1-ig, megvan az angol középfokú nyelvvizsgám. ” Fontos, hogy jelen időben fogalmazd, mintha már el is érted volna. Lehetséges ez? Nos igen, ha a következő két évben, szisztematikusan, kitartóan, türelmesen és maximális erőbedobással dolgozol a célod elérése érdekében.

Írj egy húsz pontból álló listát arról, hogy miért sikerül elérned az adott célt!

Kezdd így a mondatot: “Elértem a célomat, mert ………….” Itt az okok kereséséről van szó. Ide felsorolsz majd minden olyan tényezőt, ami a célod eléréséhez szükséges. Az első öt válasz könnyen fog jönni, a második ötön már gondolkodnod kell, a maradék tízen pedig aktiválnod kell az agyad kreatív oldalát, hogy választ tudjon adni. Fontos, hogy legalább húsz választ adj, több lehet, de kevesebb nem. Hidd el, megéri a fáradtságot. Gyakran fogod úgy találni, hogy olyan ötletek is eszedbe juthatnak egy adott cél eléréséhez, amelyekre sosem jöttél volna rá, anélkül, hogy agyad munkára fogtad volna. Fontos, hogy ezt megtedd, feltéve, ha megvalósítani kívánod életed célkitűzéseit.

Írj egy szintén húsz pontos listát, arról, hogy miért nem érted el azt!

Írd fel a papír tetejére: ” Nem értem el a célomat, mert…….” Ide felsorolod azokat az okokat, amelyek a kudarchoz vezethetnek, és amiket ha megteszel vagy éppen nem teszel meg, fog téged kudarchoz vezetni. Tisztában leszel így azzal, hogy miket kell elkerülnöd, milyen szokásaidon kell változtatnod, milyen emberek társaságát kell hanyagolnod stb.

Most van két listád azokról az okokról, amik miatt eléred a célodat és azokról is, amelyek a kudarchoz vezetnek. A két listát vesd össze, legyen szemed előtt, miközben dolgozol, hogy emlékeztessen téged a helyes és helytelen lépésekre.

Írj egy új húsz pontos listát, amelyekben felsorolod, az előnyeit annak, hogy eléred a célodat!

Írd fel a lap tetejére: ” Célom elérése a következő pozitív tapasztalatokat nyújtja nekem:” Itt a célod eléréséhez szükséges motivációkat gyűjtjük össze. Mi az ami a cél elérésére motivál? Maradjunk a nyelvvizsga célnál. Ilyen ok lehet például: Felszabadultan tudok beszélni angolul bárkivel, aki szintén beszél angolul szerte a világban. Ha ez a célod, keress még tizenkilencet a húszhoz. Húsz a minimum, de lehet több is.

Ha betartod ezeket a lépéseket, tudatosabbá válsz. Gondolj csak bele mennyivel előnyösebb helyzetbe kerülsz azokkal szemben, akik sosem fogalmazzák meg, hogy pontosan mit akarnak, csak ködös elképzeléseik vannak. Ráadásul a kusza fejükben elrejtve, ugyanis nem írják azt le. Először is konkrét alakot kell adnod az elképzelésednek, mielőtt nekiállnál a megvalósításnak. Meg kell tervezned az útirányt pontosan, hogy azt kapd az élettől, amire vágysz. Csak az képes célba érni, aki tudja merre tart. Aki nem tudja, az hasonló a kormányos nélküli hajóhoz, és előbb utóbb hajótörést szenved. Sikeres utazást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..