Hogyan élvezzük jobban a hétfő napokat?

Hogyan élvezzük jobban a hétfő napokat?

  • Sumo

Hétfő reggel van. Az ébresztőóra csörgésére kinyitod a szemed és kedvetlenül kimászol az ágyadból. Legszívesebben aludnál még, de nem teheted. Új hét, új kezdet, új kihívások. Újra látod magad előtt kolegáid savanyú képét, akiktől távol lenni a hétvégén kész felüdülés volt, de ma hétfő van, újból menni kell a “harctérre”. A hétfő azonban egy ugyanolyan nap, mint a többi, amit akár még jobban élvezhetsz is.

Fotó: Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.net

Vannak feladatok, amelyeket az előző hétvége miatt hétfőn mindenképp el kell végezned. A legtöbb ember hétfőn túlzsúfolja magát elintéznivaló dolgokkal, amelyek aztán a hét legnehezebb napjává teszik. A hétvége nagyon távolinak tűnik, még négy nap és újra péntek, és akkor elkezdhetsz feléledni. De mi lesz addig? Valahogy ki kell bírni, és a hétfői nap csak megnehezíti a dolgod.

Statisztikailag az emberek hétfőn hajlamosak a legjobban depressziós tüneteket produkálni. Ha már kora reggel stresszesen indul a nap, mi lesz később? A legtöbb ember számára a munka egyenlő a szenvedéssel. Olyan dolgokat kell elvégezniük, amelyeket egyáltalán nem szeretnek csinálni. Olyan emberekkel kell együtt dolgozniuk, akiket adott esetben egyáltalán nem kedvelnek. Két nap hétvégi kikapcsolódás után pedig újra robotolni, egyáltalán nem kellemes.

A hétfő iránt érzett kollektív rossz érzés olyan erős, hogy alapvetően nehezen tudod kivonni magad a hatása alól. Nagy a társadalmi nyomás, az emberek többsége folyamatosan panaszkodik hétfőn. Ha nem akarod, nem kell ugyanúgy érezned, mint ők, viszont ezért tenned is kell. Ha a hétfői napot rossz hangulatban kezded, tégy meg mindent, hogy jobban érezd magad. Nincs okod rosszul érezni magad csupán azért, mert hétfő van. Kezdd a hetet pozitívan! Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek a hétfői napokon jobban érezned magad:

1. Töltsd a vasárnapot pihenéssel!

A hétvégi bulizások elfeledtetik a szürke hétköznapokat, azonban ezeket ki is kell pihenni valamikor. Ha mindenképp bulizni akarsz hétvégén, – és miért is ne tedd, akkor időzíts inkább péntek és szombat estére. A legnagyobb bulik amúgy is többnyire szombat este vannak. Vasárnap nem ajánlatos bulikat betervezni, mivel másnap hétfő van, és tudjuk, hogy milyen a másnap. Vasárnap, ha csak lehet, ne végezz olyan tevékenységeket, amelyek megterhelnek fizikailag és szellemileg. Ha a vasárnapot pihenéssel töltöd, hétfőn több energiád és jobb kedved lesz.

2. Ne zsúfold túl a hétfői napodat!

Hétvégén készíts egy pontos listát arról, hogy milyen teendőid lesznek hétfőn. Ne akarj mindent hétfőn elvégezni. Vannak dolgok amelyeket ráér később is elvégezned. Ezekkel a hét többi napján foglalkozz. Ha írsz egy listát a teendőidről, magad előtt látod leírt formában, és ez sokat segít. Tervezd meg a hétfő napodat aszerint, hogy körülbelül mikor és mit fogsz csinálni, és tartsd is magad a tervedhez. Ne gondolkozz túl sokat, csak csináld. Ha pedig végeztél az adott feladattal, egyszerűen húzd ki a listáról, és kezdj bele a következőbe. Hagyj időt maganak az élet élvezetére, a kikapcsolódásra is. Dolgozz, ha kell, de ne betegedj bele. Hétfő van, nem a világvége.

3. Hallgass energikus zenéket!

Milyen zenék ráznak fel leginkább, mire pezseg a véred? Hallgasd kedvenc motiváló zeneszámaidat reggel, mielőtt még elkezdnéd a napot! Rázd fel magad, érezd a lelkesedést, az energiát, a tetterőt. Sokak számára a rock zene kiváló motiváló eszköz. Kezdd a napot energikusan. Képes vagy rá! Meg tudod csinálni, még ha hétfő is van!

4. Gondolj arra, hogy már csak négy nap és újra hétvége!

Kezdd el a visszaszámlálást. Gondolj arra, hogy ha keményen dolgozol, kihozod magadból a maximumot, akkor sokkal jobban fogod magad érezni hétvégén, amikor pihenésre kerül sor. Ha úgy érzed, mindent elvégeztél a héten amit elhatároztál, jobban el tudod majd magad engedni, ha bulizni is mész, ezáltal igazán felszabadultan és energikusnak fogod érezni magad. Ebből természetesen az is következik, hogy a következő hétfőt is energikusan fogod kezdeni.

Ez csak néhány tanács a sok közül, ha eszedbe jutnak még dolgok, hogyan élvezheted jobban a hétfőket, egészítsd ki vele a listát. Az a fontos, hogy ne engedd, hogy a negatív érzelmeid atomata üzemmódban irányítsanak téged. Hétfőn általában stresszesebbek az emberek, és a feszültségük könnyen átragadhat rád is. Ha viszont felkészült vagy, nehezebben lesz rád hatással a hétfői általános rossz kedv.

Mit gondolsz erről? Oszd meg velünk Te is a véleményed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“Hogyan élvezzük jobban a hétfő napokat?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Érdekes dolog ez, hogy a legtöbb ember vajon miért utálja ennyire a hétfő reggelt. Sokszor az is szerepet játszhat benne, hogy a hétvégén vagy az előző héten nem sikerült elintéznie azt, amit meg kellett volna csinálnia (ez sok esetben egy hosszú, évek óta tartó, rossz szokás)… Ezért egyfajta szorongásérzés tör rá a nap feladataitól – a felkészületlenség, az “összecsapnak a feje felett a hullámok” érzése. Meg önbizalomhiány is elképzelhető ilyen esetben… vagy motiválatlanság, céltalanság, kiégettség… esetleg utálja a munkáját, az ottani légkört, a kollégáit…

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..