Légy te is fordított paranoid

 • Sumo

Amikor paranoid emberekről hallunk, először egy betegesen negatív hozzáállás jut eszünkbe. Ismerős helyzet, amikor úgy érzed, hogy az egész világ összeesküdött ellened. Úgy tűnik, mintha az élet úgy intézné az eseményeket körülötted, hogy az mindenképpen rossz legyen neked. Ami még ennél is rosszabb, ha ez hosszú ideig így megy, akkor teljes meggyőződéssel elhiszed, hogy semmi reményed az életben, és egy nagy rakás szerencsétlenség vagy.

A paranoid emberek egy része azért lett paranoid, mert hosszú ideje nem érte őket sikerélmény. Másik része pedig alapból hajlamos rá, még akkor is, ha rengeteg sikerélmény éri őket. Minden helyzetben a legrosszabbat keresik, számukra a pohár mindig félig üres, nem pedig félig tele. Ha negatív értelemben paranoiddá tudunk válni, ez azt jelenti, hogy pozitív értelemben is sikerülhet. Miért is ne lehetnénk pozitív paranoidok?

W. Clement Stone használta először a pozitív paranoid fogalmát. Az ő filozófiáját ma már több millióan követik. Azt vallotta, hogy a világ összeesküdött azért, hogy neki jót tegyen. Minden helyzetben a legjobbat várta, még a kudarcokban is. Nyílvánvaló, hogy ő sem így született, hanem tudatosan alakította ki ezt a hozzáállását. Elmondása szerint, a filozófiájának az lett az eredménye, hogy olyan helyzetekből is ki tudott mászni minden gond nélkül, amelyekből mások, negatív paranoid hozzáállással nem tudtak volna.

Említést tett a vonzás törvényéről is, amiről ma már majdnem mindenki hallott. A gondolataiddal alkotod a valóságodat, azzal, hogy miket gondolsz, és mit vársz el az élettől. Ha a problémák láttán a porblémákra gondolsz, akkor még többet vonzol magadhoz belőle. Ha viszont a problémák láttán optimistán tekintesz a dolgokra, még akkor is, ha a logikus agyad ellenkezik, mert nem tudja a kiútat, akkor a lehetőségek meg fognak jelenni előtted, amelyeket szerencsés véletlenekként fognak megjelenni előtted. Gondolj csak vissza azokra az eseményekre, amikor váratlanul valami, vagy valaki az utolsó pillanatban mentett ki nagyon veszélyes szituációkból. Ezek sosem véletlenek.

Semmit sem veszítesz azzal, ha pozitív paranoiddá válsz. Ez egy életfilozófia, amelyet el kell sajátítanod, ha sikeres és elégedett életet akarsz élni. Minden kudracban ott van a lehetőségek csírája. Ha bármilyen negatív eseménnyel, sikertelenséggel találkozol, gondolj mindig arra, hogy ezáltal milyen élettapasztalatokra tettél szert, ahelyett, hogy a kudarcodon rágódnál. Ez természetesen nem könnyű, erőfeszítést kell tenni, azért, hogy a kudarcaidból előnyt tudj kovácsolni. Megnyugtatásként gondolj arra, hogy mindenki találkozik kudarccal az életben. Nem vagy egyedül, meg tudsz bírkózni bármilyen problémával, ha tiszta fejjel, nyitottan közelítesz felé.

Minden rosszban van valami jó, és minden jóban van valami rossz. Ez az életben kivétel nélkül mindenre igaz. Bármilyen kudarcban is legyen részed, mindig van valami amit tanulni tudsz belőle, és ami előre visz. Bármilyen hátrányból lehet előnyt kovácsolni. Ma különösen igaz, amikor emberek milliói szenvednek a világválság okozta anyagi nehézségektől. A jóléthez szokott társadalom, ma próbára van téve, hogyan viselik azt amikor, az élet nehézségeket tár eléjük. Mi ebben a pozitív? Az ember rájön a korlátaira, és az esendőségére, hogy mennyire tud tiszta fejjel gondolkodni nehéz helyzetekben. Egy pozitív paranoid ember tehát ilyenkor arra gondol, ha a válság nem lenne, akkor nem ébredne rá a saját teherbírására.

Az életben történnek jó és rossz dolgok, de rajtunk múlik, hogy hogyan tekintünk rá. Mielőtt pánikba esnél, az első lépés az, hogy keresd meg a pozitív dolgokat a jelenlegi kudarcos helyzetedben. Koncentrálj rá, és adj hálát az életnek, a sorsnak, Istennek, hogy megtapasztaltad. A kudarcból csak akkor tudsz kilábalni, ha elöször megépíted a saját létrádat, amelynek a segítségével ki tudsz mászni a szakadékból. A létra pedig a pozitív hozzáálláson múlik. És ez a pozitív hozzáállás nem csak egy üres gondolkodási mód, hanem valós dolog.

Ha negatívan közelítesz a dolgokhoz, akkor negatív eseményekben lesz részed. Ha pedig pozitívan állsz a dolgokhoz, akkor többnyire pozitív élményekben lesz részed. Ennek oka pedig az, hogy az agy szelektív, és arra figyel, ami összehangban van a gondolkodásmódjával és az életről alkotott képével. A pozitív paranoiditás a siker előfeltétele. A negatív paranoid emberek a saját kudarcsorozataikat építik. A pozitív paranoidok pedig a sikersorozataikat. Ne add fel, légy nyitott, és pozitív. Ha pedig nem vagy az, akkor dolgozz rajta keményen, hogy pozitívvá válhass. A boldog élet feltétele a pozitívitás. Erre mindig emlékezz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Oszd meg:   
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Reader-hez
3 válaszban “Légy te is fordított paranoid”:

 1. Fazekas Mária

  Szerintem az optimális elme nem törekszik semmiféle paranoiára!

 2. Gulyás Zsolt

  Ezek tényleg nagyon jó dolgok, és tényleg működnek. Vannak olyan dolgok, amikre pozitívan gondolva, bejönnek. De sok olyan szituáció van, amire gondolok pozitívan, és sose jön be. Ebből azt tudom következtetni, hogy nem jó képszituációt kötök a pozitív gondolkodáshoz, vagy mi lehet az oka? Mert sok olyan szituáció van az életbe, és nem negatívumként gondolok rá, mégse úgy történik, ahogy az kellene. De sok esetbe nem is tudom, hogy hogy képzeljem el azt a képsorozatot, amire gondolva a dolgok megváltoznának pozitív irányba….

 3. Erika

  A blogbejegyzést olvasva eszembe jutott egy motivációs interjú, „Nulláról a milliós fizetésig” címmel Nógrádi Bencétől, melyet egy üzleti klub (www.milliomos.hu) tagjainak küldött. Egy fiatal, életvidám hölgy sikertörténetét meséli el. Hallhatunk itt a pozitív hozzáállásról, vonzásról, gondolkodásunk tudatos „programozásáról” a jóra, ha lent vagyunk, hogyan is jöhetünk fel… s még valami, amit talán tényleg kevesen „alkalmaznak”: rossz dolgokban is igyekezzünk a jót megtalálni! Ajánlom mindenki figyelmébe! A hölgy talán nem sértődne meg, sőt bóknak venné, ha őt is „pozitív paranoid” jelzővel illetnénk… Az hiszem, tud valamit… tanulhatunk tőle is!

Hagyjon üzenetet

Kővess!
keresoptimalizls