Nézd a dolgok pozitív oldalát

  • Sumo

Kétféle hozzáállásod lehet az élethez. Az egyik szerint az élet pohara félig üres, a másik szerint félig tele. Ha objektíven megvizsgálod, rájöhetsz, hogy valójában bármelyik szemszögből is nézel az életre, igazad van. Hát nem csodálatos, hogy az életben szabadságodban áll  kialakítani a saját nézőpontodat?

Tudnod kell azonban, ha a “félig üres” filozófiával élsz, akkor az életben leginkább a hiányt, a negatív eseményeket fogod észrevenni.  Ha pedig a “félig tele” filozófia szerint élsz, az életben a lehetőségeket, a kudarcokban a tanulságokat, a környezetedben a szép dolgokat fogod észrevenni.

Előnyösebb és célratörőbb tehát  “félig tele” beállítottsággal élni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az életben nem látod a problémákat és nem nézel szembe a nehéz helyzetekkel. Pozitív életszemélettel élni annyit tesz, hogy a beállítottságunk és az elvárásaink alapvetően pozitívak önmagunkkal és másokkal szemben. Az életben minden áldásnak megvan a maga átka, ugyanúgy, mint ahogyan minden átoknak megvan a maga áldása. Ha valamilyen negatív, hátráltató esemény történik veled, abban is meg lehet találni az előnyöket. Minden hátrányban vannak előnyök, csak meg kell figyelni őket. Ez annál is inkább így van, mert a világon korlátlan lehetőségek vannak, így bármilyen helyzetbe is kerülsz életed során, mindig van merre menned. Te döntöd el, hogy jobbra, vagy balra, előre vagy hátra. De dönthetsz úgy is, hogy maradsz egy helyben.

A pozitív “félig tele” beállítottságú emberek még a betegségükből is képesek előnyt kovácsolni. Hogyan lehetséges ez? Ha netán halálosnak nevezett betegséget állapítanak meg náluk, legyőzik a félelmüket és teljes gőzerővel harcolnak az életükért. Nem kétségbeesetten, hanem határozottan és célratörően, akár egy buldózer úgy haladnak előre. Teszik ezt annak ellenére, hogy mindenki halálosnak minősíti a betegségét. Ennek folyamataként az illető ember végre felfogja, hogy változtatnia kell az életmódján, a táplálkozásán annak érdekében, hogy legyőzze a betegségét.

Egy ilyen helyzetben már nincs idő a tétovázásra, radikálisan változtatja meg az életvitelét, egészséges ételeket eszik, még a céklalé kúrát is bevállalja  és nem figyel azokra, akik szerint a betegsége halálos. Egyszerűen nem teheti azt meg, hogy akár csekély mértékben is a negatívumokra fókuszáljon. Teljes odaadással a gyógyulásért harcol és egyre csak javul az állapota. Az orvosok nem hisznek a szemüknek. “Kész csoda, hogy ez az ember még él.” A következő szűrővizsgálaton pedig a “gyilkos kór” teljesen eltűnik a szervezetből. Emberünk újra egészséges és a betegségére áldásként tekint, hiszen belátja,  ha a betegsége nem lett volna, valószínűleg sosem választotta volna az egészséges életmódot, nem mondott volna le a cigarettáról, az italról, mert nem volt életbevágó. Így lehet még egy betegségből is előnyt kovácsolni.

Minden eseményre, élethelyzetre lehet félig tele pohárként tekinteni. A “félig tele” beállítottsággal legalább esélyt adsz magadnak a gyógyulásra,  a “félig üressel”  azonban, minden gyógyulásba vetett reményed elveszíted. Természetesen nem kell, hogy halálos kórban szenvedj, mert ez igencsak próbára teszi az ember lelki erejét és optimizmusát, de bármilyen negatív esemény is történik, mindig  kérdezd meg magadtól: “Mit tanulhatok ebből az esetből? Milyen hibát követtem el?” Nézz pozitívan az életedre, még akkor is, ha úgy látszik, minden és mindenki összeesküdött ellened.

Számottevő lehet azoknak a családoknak a száma ma Magyarországon, akik ma 2012-ben már hálásak, hogy öt-hat évvel ezelőtt a bank megfelelő fedezet hiánya miatt nem biztosított számukra svájci frank alapú hitelt. Akkor ez szomorú volt, mert minden megvolt ahhoz, hogy egy új és nagyobb házba költözzenek. Ma már más a helyzet, ugyanis tisztán látszik, hogy azok akinek a bankok kölcsönt adtak, sokkal nagyobb nyomás alatt élnek, hiszen majdnem a dupláját kell annak kifizetniük, mint amit felvettek, és talán átkozzák a napot is, amikor aláírták a hitelszerződést. Tehát, akkor előny volt, ma hátrány, mégpedig nem is akármekkora. Hatalmas. Akik pedig nem kaptak, joggal lehetnek hálásak, mert nem “szívták” úgy meg, mint tehetősebb társaik.

Ahhoz, hogy egy negatív esemény előnyeit észrevegyük, gyakran éveknek kell eltelnie. Ha legközelebb valami általad vélt negatív esemény történik, légy türelmes, és azzal a beállítottsággal nézz szembe vele, hogy ebből valamit okultál, ami lehet, hogy csak évek múlva fog tudatosulni benned. Az élet a tanulságokat kizárólag a türelmes embereknek szállítja. A türelmetlen emberek nem vonják le a tanulságokat, nem nézik a dolgok pozitív oldalát és fegyelmezetlenségük miatt nyomorba taszítják az életüket.

A dolgok pozitív oldalát nézni nem valamiféle vallásos, elméleti dolog. Ezt a gyakorlatban kell csinálni, csak akkor van eredménye. Nem a pozitív körülmények teremtik a pozitív beállítottságot, hanem a pozitív beállítottság teremti a pozitív körülményeket. Ha jó érzésekkel, optimistán nézel az életre, akkor a legjobbat hozod ki magadból és a körülményeidből, ám, ha pesszimistán tekintesz az életedre, még azokat a körülményeidet is tönkreteszed, amelyek amúgy pozitívak. Folyamatosan pesszimistának lenni és aggódni nem túl ésszerű, annál is inkább, mert amiért aggódni szoktunk 95%-ban nem történik meg. Ha abban az 5%-ban meg is történik, szinte biztosan nem úgy, ahogyan elképzeltük. Hiábavaló és fölösleges tehát állandó negativitásban élni.

Várd el a legjobbat, keresd a lehetőségeket, a tanulságokat minden egyes helyzetben! Ez frissen tartja a szellemed, a lelked és a problémáidat is kreatívabban és hatékonyabban tudod megoldani. Ha “félig tele” filozófiát választod, az életed tele lesz áldásokkal és rádöbbensz, milyen jó is ezen a Földön élni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“Nézd a dolgok pozitív oldalát” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..