Önfegyelem és önuralom

 • Sharebar

altNapnál világosabb, hogy önfegyelem és önuralom nélkül nem tudunk semmilyen jelentős változást elérni az életünkben. Ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, valamit másképp kell csinálnunk, mint ahogyan eddig. Ha nem változtatsz a szokásaidon, akkor ugyanúgy fog tovább haladni az életed mint ahogyan eddig is haladt. Sokan már-már kétségbeesve változtatnának az életükön, de mégsem sikerül nekik, mert nem hajlandóak fegyelmezni magukat. Bármilyen sikerről is legyen szó a világon, annak mindig ára van. Más szavakkal: a sikerért meg kell dolgozni.

Azok akik hajlandóak megfizetni a siker árát, azok el is érik a céljaikat. A baj azokkal az emberekkel van, akik nagyon szeretnének változtatni az életükön, viszont túl lusták ahhoz, hogy erőfeszítést tegyenek az ügy érdekében. A sült galamb nem fog senkinek sem a szájába repülni. Itt képbe is jött a lustaság fogalma, mint kritikus szempont. Egyes elméletek szerint az emberek legnagyobb bűne a lustaság, ugyanis nincs nagyobb bűn amit az ember önmagával szemben elkövethet, mint, hogy tudja, hogy mit kell tenni, adottak a lehetőségei a cselekvéshez, de a lustasága miatt nem kezd bele a megvalósításba. Ezzel nem könnyű együtt élni, főleg, amikor az ember középkora tájékán megbánóan, önmagát marcangolva gondol vissza azokra az elszalasztott lehetőségekre, amelyekkel nem élt, visszagondolva arra, hogy, ha nem lett volna lusta, akkor sokkal boldogabb élete lenne most.

Szomorú tendencia az is, hogy az emberek nagyon nagy többsége csak fejben éli meg az álmait, és a való életben a lustaságuk, fegyelmezetlenségük miatt sosem kezdenek bele a megvalósításba. A hatékony életvezetés egyik akadálya tehát a lustaság, amely vasbetonként ereszkedik közénk és az elérendő céljaink közé. És, ha a lustaság az önfegyelem és az önuralom hiányával párosul, akkor a kudarc elkerülhetetlen. Azonban ne felejts el, hogy az embernek szabad akarata van. A szabad akar kifejezést már-már olyannyira elcsépelt, és hangoztatott, hogy az igazi értelmét, már nehezen tudjuk felfogni. Nem az a kérdés, hogy az embernek van-e szabad akarata, hanem az, hogy használja-e, vagy sem. A szabad akarat lehetőségei adottak minden ember számára, igazi értelme az lenne, hogy az ember választani tudjon aközött, ami neki jó, vagy éppen rossz.

Az ahogyan a világra nézünk, amit gondolunk, mondunk mind-mind a szabad akaratunk megnyilvánulásai. Ugyanígy, a szabad akaratunktól függ, hogy rászánjuk-e magunkat a cselekvésre, vagy sem. Az önfegyelem és önuralom a szabad akaratunk magas rendű kifejezése. Amikor rászánod magad a cselekvésre, akkor ez erőfeszítésbe kerül, és mint minden erőbedobás, kellemetlen érzésekkel is társul egyben. Az önfegyelem az a faktor, ami segít a kitartásban. Az önfegyelemre azért van szükségünk, hogy a saját romboló szokásainkat le tudjuk győzni. A változás folyamata mindig kellemetlen, és az önfegyelem az, ami motivál bennünket arra, hogy mindennek ellenére kitartsunk a céljaink mellett.

Önuralomra van szükségünk abban az esetben, amikor egy rossz szokásunktól szándékozunk megszabadulni, azaz nem csinálni többet. A leggyakoribb terület ahol az emberek csődöt mondanak önuralom kérdésében az a dohányzásról való leszokás. Vannak akik tervezik a leszokást, de egyszerűen nem tudják azt megvalósítani. Ezek az emberek láthatóan átengedték az irányítást a függőségnek, mert az, kényelmes és nem jár fájdalommal. Az önuralom viszont, kellemetlen érzésekkel társul, mivel ellen kell állni a kísértésnek. Ezt az árat azonban csak nagyon kevesen vállalják be, mivel pokolian kellemetlen. Sokan közülük azonban trauma esetén döbbennek rá arra, hogy ez nem gyerekjáték, és ez motiválja őket arra, hogy bármi legyen is, vállalják az ezzel járó kellemetlenségeket, és leszoknak erről a káros szenvedélyről. Egy megszokott dolognak való ellenállás, pokolian fájdalmas tud lenni. Az embert akár a depresszió is kerülgetheti, de csak egy darabig.

Az igazán felnőtt ember az, aki képes ellenállni a káros szenvedélyeinek, fegyelmezetten kitart a céljai megvalósítása mellett függetlenül attól, hogy milyen kellemetlenségekkel jár ez. Aki nem hajlandó ezeket az árakat megfizetni a boldogulása érdekében, azok még mindig hisztiző kisbabák. Elég csak körbenézni, a hisztiző kisbabák körbevesznek minket, akad közöttük húsz, harminc, de akár nyolcvan éves is.

Fontos megjegyezni: Szenvedés nélkül nincs siker! Azok akik sikert akarnak elérni az életükben, hajlandónak kell lenniük arra is, hogy elviseljék az ezzel járó kellemetlen érzéseket. Aki erre nem hajlandó, az ne panaszkodjék, ha az élete csődben van.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! Hálásan köszönjük kedvességed! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Oszd meg:   
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Reader-hez
8 válaszban “Önfegyelem és önuralom”:

 1. Forczek Róbert (Roob)

  Bevallom én is ebben a helyzetben vagyok. Nincs elég önfegyelmen, akaraterőm olykor. Azon gondolkoztam, hogy ha rendszeresen gyakoroljuk az önfegyelmet, vagyis leküzdjük a lustaságot akármilyen kellemetlen az a dolog amit teszünk, vajon az önfegyelem úgymond növekszik? Esetleg az ezzel járó kellemetlenség pedig csökkenhet? Az önuralom és önfegyelem szavak helyett azért szeretem használni az ‘akaraterő’ szót mert (ez most lehet viccesen hangzik) így jobban el tudom képzelni, hogy az akarat-erőt növelni tudjuk.
  Vajon ennek lehet valóság alapja?

 2. klouz

  ÉN NEM

 3. BAJKO EVA

  NAGYON TETSZETT!

 4. Könyvek

  Nagy igazság!

 5. Zsolt

  Ezek itt mind igaz dolgok, de szinte bárki leírhatta volna őket. Valakinek talán segít az, ha felpiszkálják azzal, hogy hisztis babának nevezik, de nem mindenkit. Létezik arra egyáltalán módszer, hogyan fejlesszük az akaraterőnket? Talán a küzdősportok, katonaság. De mit tegyen az, akinek nincs pénze vagy ideje küzdősportot művelni, mert mondjuk egy tanuló, vagy fiatal felnőtt, de mégis szeretne fejlődni?

 6. Dallos Attila

  Kedves Márton!

  Minden tekintetben,minden gondolatával szinkronban vagyok a cikke vonatkozásában.
  Aktualitása hatalmas és annyira élőnek érzem.A legelső szűrő természetesen én voltam amikor most többször is elolvastam.Igen többször is,mert így lettem teljesen képes az írása realizálásának.A mai világban és annak a hozzáállásában ez a cikk egy telitalálat.Dátumából ítélve pedig nem mai keletű,de ez mit sem számít és ma már még aktuálisabb.Csak körül kell nézni, látni, olvasni és hallani.Meglátjuk helyzetünket és sok esetben a szomorú helyzetünket amiben vagyunk,amiből nehezen vagy egyáltalán nem vagyunk képesek kimászni mert azok a jelzők vonatkoznak ránk is,természetesen rám is.Totál jó cikk és totálisan aktuális!

Hagyjon üzenetet

Kővess!
keresoptimalizls