Örülsz a Balatonnak? És ő neked?

Örülsz a Balatonnak? És ő neked?

  • Sumo

Magyarországon (főleg a Dunántúlon) a legkedveltebb üdülőhely a Balaton. Hazánk legnagyobb tavát minden évben több millióan keresik fel Magyarországról és külföldről. Jó is az! A vízben másképp telik az idő, jobban élvezzük a napsütést (anélkül, hogy melegünk lenne), alig akarunk kijönni a partra… Egyesek csak a partközelben lubickolnak, mások átússzák a tavat (keresztben minden évben több ezren, de volt már 1-2 ember, aki hosszában is próbálkozott), sokan a nagy csúszdáról csobbannak bele a strandon, valaki vitorlással vagy szörfdeszkával megy rá a vízre, de olyan is van, aki csak a hattyúkat eteti, vagy a horgászzsinórt lógatja a vízbe. De egyvalami közös bennük. Mind élvezik a vizet és jót tesz nekik a Balaton. De vajon az emberek is jót tesznek a Balatonnak?

A vízben fürödni nagyon jó. És egészen addig nem is káros a vízre sem, ameddig nem kenjük be magunkat mindenféle krémekkel, naptejjel, stb. Persze ezek fontosak, hogy ne égjünk le. De biztos, hogy ezekkel kell bemenni a vízbe is? Hát nem! Először menjünk a vízbe, aztán ha kijövünk, akkor kenjük be magunkat! De ha már bekentük magunkat, akkor hagyjuk jól beszívódni, majd a maradékot előbb mossuk le (a legtöbb strandon van zuhany), aztán menjünk a tóba! Így nem kerül a vízbe a felszínen úszó olajos krém, ami elzárja az oxigént a vízinövényektől és a halaktól.

A vízibicikli és a szörfdeszka nem káros a vízre. A csónak sem, egészen addig, ameddig csak vitorlát vagy evezőt használunk és nincs benne motor. (A motorcsónakokat ugyan elvben kitiltották, de rásegítő motor sok vitorláson is van, és a parttól 300 méterig használható.) Minél kevesebb motoros járművet használunk, annál jobb. Így még véletlenül sem kerülhet az üzemanyag a vízbe. (A benzin is olajszerűen szétterül a víz tetején, az is elzárja a levegőt.)

A szúnyogirtás is egy érdekes kérdés. Persze fontos, hogy az embereket ne csípjék a szúnyogok. De mégsem kellene őket kiirtani, hiszen ők is élőlények, és fontos részei a vízi táplálékláncnak! Elriasztani esetleg lehet, de mivel a szúnyogriasztó szerek veszélyesek, mérgezők lehetnek, ezt is mossuk le magunkról, mielőtt a vízbe megyünk! A felszín alatt amúgy sem csípnek a szúnyogok…

Aki csak a vízparton horgászik, az is tehet jót is, rosszat is a tónak. Ne fogjunk ki több halat, mint amennyire éppen szükségünk van, és figyeljünk a méretkorlátra és a tiltott időszakokra! Így megmenekül az utánpótlás, nem kerülnek ki időben a kis halak a vízből, és tudnak szaporodni a nagyok, így jövőre is lesz hal a vízben.

óA hattyúk és más vízi madarak ugyan nagyon szépek, de megtalálják a táplálékukat nélkülünk is a tóban… Nem kell etetni őket! És főleg ne adjunk nekik kenyeret (kiflit, zsemlét), mert nem tudják megemészteni! (Hasonló okokból nem szerencsés kenyérrel, kiflivel, zsemlével etetni a városi galambokat, verebeket, cinkéket sem.)

Ha valamilyen hulladékot termeltünk (pl. szalvétába volt csomagolva a lángos és megmaradt a szalvéta, stb.), akkor vagy vigyük el a legközelebbi hulladékgyűjtő edényhez (általában minden strandbüfé körül szokott lenni), vagy vigyük haza és ott dobjuk ki, ne a parton vagy a vízben!

Ugye milyen könnyű jót tenni a Balatonnak? Legyünk hozzá mi is olyan jók, mint amilyen jó hozzánk ez a természeti szépségéről és kényelmes strandjairól is híres tó. Így nem csak mi örülhetünk a Balatonnak, hanem a Balaton is örülhet nekünk, és a következő strandszezonban ismét tiszta víz és part fogadhat minket. Ez kell ahhoz, hogy jövőre is elmondhassuk: „Jaj, úgy élvezem én a strandot!”.

*

Mészáros András weboldala: www.felsofokon.hu/blog/meszaros-andras-blogja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..