Szenvedés vs Élvezet

  • Sumo

A lelki szenvedéssel  azon túl, hogy sanyargatja az érzelmeinket, fizikailag is érezteti a hatását. Gyomorideggel jár egy állásinterjú például, -feltéve persze, ha az interjú alany nem bízik önmagában, vagy abban, hogy egyáltalán lehetséges-e számára megkapnia az adott állást. A szenvedést azonban érdemes más szemszögből is megvizsgálni, ugyanis megfelelően hozzáállva, még saját előnyünkre is felhasználhatjuk. A szenvedés lehet pozitív is, amennyiben az célratörő és a jutalom ott áll a kemény munka mögött.

Sportolók bizonyítják ezt, amikor próbára téve fizikai képességeiket, a maximálisat kihozzák saját magukból, amelyek gyakran fájdalmasak. Az ünneplés pillanatában, amikor aranymedállal a nyakukon állnak a dobogón, a nemzeti himnuszt hallgatva, nem kérdéses számukra, hogy a szenvedésért a jutalmukat megkapták. A szenvedés tehát előre vitte őket az életben, többé váltak, megküzdöttek a jogosan kiérdemelt jutalomért.

Az emberek keresik a siker titkát. A legtöbben valamiféle misztérium, titok után kutatnak. Nem értik, hogy egyes emberek miért boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak másoknál. A sikeres és sikertelen emberek alapvetően másképp gondolkodnak az életről. A sikeres emberek céltudatosan vállalják a rövid távú fájdalmakat a hosszú távú siker érdekében. A sikertelen emberek ezzel szemben a rövid távú élvezeteket választják, amelyek hosszú távon sikertelen, boldogtalan élethez vezetnek. Miért is? Mert számunkra az okoz élvezetet, amelyet már ismerünk, nem okoz sem fizikai, sem pedig lelki kellemetlenségeket.

A fájdalom érzését minden ember megtapasztalja, de nem mindegy, hogy milyen módon. Az egyik eset az, amikor a céljaid megvalósításán dolgozol, a másik pedig az, amikor az elszalasztott lehetőségek miatt szenvedsz, amelyeket meg tudtál volna tenni, de mégsem tettél meg, mert meg kellett dolgozni értük. A sikerhez aktív életforma kell, a sikertelenséghez pedig teljesen megfelel a passzív, reaktív életforma.

A boldognak, sikeresnek nevezett emberek nem azért sikeresek, mert életük mentes a kellemetlenségektől, hanem azért, hogy ők a kellemetlenségeket, fájdalmakat befektetésként kezelik, amelyek megtérülnek, amikor learatják munkájuk gyümölcseit. Az ember mindig a megszokott dolgokra törekszik, mert az nem állítja kihívás elé. Azonban, ha változtatni szándékozol az életeden, akkor másképp kell gondolkodnod. Tudnod kell, hogy a változás kellemetlenségekkel, időnként fájdalommal jár együtt. Ezzel együtt pedig vállalnod kell, ha célba akarsz jutni. Ha szálkásítani kívánod a tested, akkor el kell fogadnod az azzal együtt járó kellemetlen érzéseket is, mint például az izomláz. De ezzel szemben azt is tudod, hogy az izomzatnak okot kell adni arra, hogy növekedjen, és ezt csak megfelelő terheléssel lehet elérni. Ha ezt tudod, kész vagy elfogadni az azzal járó fájdalmat is. Feltéve persze, ha elég erős a motivációd. Ha kitartó vagy, hamarosan az eredményt is látod ez biztos.

Tedd fel magadban a kérdést, hogy mire vágysz, és mit akarsz elérni az életben. Aztán tedd fel a kérdést, hogy ezzel milyen kellemetlenségeket kell bevállalnod? Majd tudatosítsd magadban azt az élvezetes állapotot, amikor eléred a célodat, és visszatekintve látod, hogy megérte “megszenvedni” érte. Mert ne feledd: a szenvedést nem tudod elkerülni, és csak akkor kompenzálódik, ha azt befektetésnek tekinted egy kellemes cél, állapot elérése érdekében.

Ennék drasztikusabb de hatásos módszer az, ha a tudatos bűntudatkeltést használod magaddal szemben, annak érdekében, hogy cselekvésre bírd magad. Az agynak ugyanis okokra van szüksége ahhoz, hogy valamit hajlandó legyen megtenni, vagy éppen meg nem tenni. Írd le minél érzékletesebben magadnak azokat a negatív dolgokat, amelyeket következményként megtapasztalhatsz , ha nem cselekszel, és erre folyton emlékeztesd is magad.

Ha például szeretnél lefogyni, de nem vagy hajlandó a napi intenzív mozgásra, tudatosan állíthatsz rémképeket magad elé, koszorúér tágulatról, gyomorfekélyről, szívbetegségről, légszomjról, ami várhat rád, ha nem teszed helyre magad egészségileg. Másrészről pedig köss pozitív élményképeket ahhoz az állapothoz, amelyet el szándékozol érni. A fogyásnál maradva, lásd magad, ahogyan dolgozol naponta az alakod formálásán, fogyókúrázol, érezd az átmeneti fájdalmat, kellemetlenséget, ugyanakkor lásd az eredményt, hogy könnyebben mozogsz, egészségesebb vagy. Ha tudatában vagy annak, hogy mit nyerhetsz, illetve mit veszíthetsz bizonyos cselekvéseid, vagy éppen nem cselekvéseid által, ösztönözve fogod érezni magad a cselekvésre, mégpedig azonnal. Ne félj megijeszteni magad, ha arról van szó, hogy felemeld a feneked és végre csinálj valami hasznosat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“Szenvedés vs Élvezet” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Az egyik legnagyszerűbb megtapasztalás önmagunkkal szemben amikor legyőzzük saját magunkat, legyen az lelki, tudati, vagy akár fizikai síkon. Amikor határainkat feszegetve, olykor borotvaélen táncolva, de elérjük az áhított célt. Igen ez gyakorta megerőltető és szenvedéssel fizetjük meg az árát. Ezek az eredmények azonban megérik, a fáradságot. Önmagad legyőzésével igazi értékeket alkothatsz, melyekkel nemcsak környezeted, kapcsolataid, szakmai előmeneteled vagy anyagi javaid gyarapodnak, hanem tapasztalataid, önbecsülésed, magabiztosságod is!
    Amikor a szándékod elég erős, akaratod és motivációdra támaszkodva vállalod a szenvedést. Kezdetben nagy önfegyelemre és erős elszántságra van szükséged, de idővel megtapasztalod az alakulóban lévő eredményt, és majd átesel a holtponton is. Ez lesz az a pillanat, amikor megtapasztalhatod az élvezet és a szenvedés közötti fontos kapcsolatot, mely valóban nagyszerű minőség: a SZENVEDÉLY erejét! Ettől fogva úgy érzed mindenre képes vagy, ha kellene a sarkaiból is képes lennél kifordítani a világot, és nincs ami megállíthatna célod elérésében. Óriási élmény amikor megérzed akaratod, tudatosságod, cselekvőképességed, alkotóerőd, intelligenciád, hited hatalmát, mellyel megteremtheted a vágyad tárgyát! Ezután a tudatod irányításával, az önmagadból szárnyra kelt szenvedély hajtóerejével már egyenes az utad a célodig. A szenvedély átsegít minden akadályon és elmossa a határt befektetésül szánt szenvedés és cél megvalósulása felett érzett öröm között. Most már csak azon kell őrködnöd a tudatod irányítása alatt tartsd a szenvedélyed erejét, mert a felszabadult alkotó energiáidat képes lehetsz akár önmagadat kizsarolva kibontakozni hagyni. Egyensúlyban tartott tudatosság és szenvedély kéz a kézben óriási segítőd bármily igazán vágyott és akart célod megvalósításában. S, ha a szenvedély útitársad szenvedésed már szinte élvezet, míg elérsz a célig.
    És tudjuk, mindig az út a fontos, nem a cél, noha egy jól bevégzett feladat felett érzett akár mámoros pillanat élvezése sem elhanyagolandó! 😉
    Szóval szenvedj és harcolj tudatosan és szenvedéllyel a legnagyobb élvezetekért s főleg önmagad és céljaid megvalósításáért!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..