Kritikai gondolkodás és a nézeteltérések

  • Sumo

Kritikusan gondolkodni valamiről, meglátásom szerint annyit jelent, hogy időlegesen elfogulatlanná válunk. Közhelyszerűen mondhatnám azt is, hogy az elfogulatlanság a döntéshozatalainkban mindig lényeges, különben az indulatainktól vezérelve olyan dolgokat is megteszünk, amelyeket a későbbiekben akár meg is bánhatunk. Amikor az indulataid vezérelnek, különösen, ha azok negatívak, 90% esélyed van arra, hogy hibázni fogsz.

Az emberek többsége az indulataitól vezérelve cselekszik, reagál az élethelyzetekre és hoz meg döntéseket. Ezért élnek átlagos életet, átlagos boldogsági fokon,átlagos egészségi szinten és átlagos idegállapotban. A sikerhez szükséged van kritikai gondolkodásra, ha ez nincs meg, nem számolhatsz a siker lehetőségével.

Ha elégedett, boldog életet akarsz élni nem csak átlagos szinten, hanem maximális szinten, akkor először a gondolkodásmódodat kell testre szabnod. Tekintheted ezt egyfajta befektetésnek is, amely a sikert garantálja. Nem spórolhatod meg ezt a befektetést, különben a kudarcot tervezed meg. És itt jön a képbe a kritikus gondolkodás. Amikor olyasmi történik a világban ami nem különösebben a kedvedre való, a legjobb, ha előveszed a kritikai, objektív látásmódodat. Lehet, hogy nehéz elfogadni, de attól, hogy valakivel nem értesz egyet, ellentétes a politikai nézetetek, még lehetnek jó meglátásai, ötletei, amelyet el kell ismerned, hogy helyénvalóak. Nagyon kritikus pont ez tudom, mert ha valakivel nem értünk egyet, hajlamosak vagyunk önmagunkat egy harctér közepére képzelni, egymással szemben harcolva, ahol csak az egyik kerülhet ki győztesként.

Erény az, ha valakinek a véleményét anélkül figyelembe tudod venni, hogy nem feltétlenül szimpatizálsz a személyiségével. Kritikai gondolkodás szempontjából pedig ez annyit tesz, hogy időlegesen félreteszed az elfogultságodat, és megérted a másik fél gondolkodásmódját. Elképzeled magad a helyébe, hogy ő hogyan gondolkodik. Amikor ezzel készen vagy, már nem egy felületes képed van arról, hogy a másik fél ellentmond az elveidnek, hanem meg is érted őt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megváltozik a véleményed, csupán annyit, hogy a rugalmasabbá válsz.

Mindig légy nyitott a kritikai gondolkodásra. Ne engedj a fegyelmezetlen beidegződéseidnek. Gondolkozz mielőtt cselekszel. Gondolkozz kritikusan, ne pedig felületesen!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Oszd meg:   
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a  Reader-hez




Hagyjon üzenetet

Kővess!
keresõoptimalizálás